Kroppar ligger på gatorna i Haiti. Några har satt eld på dem för att protestera för att ingen hjälp kommer.
Kroppar ligger på gatorna i Haiti. Några har satt eld på dem för att protestera för att ingen hjälp kommer.

Lik ligger kvar på gatan i protest

Publicerad
Uppdaterad
En vägspärr med brinnande lik.
Så protesterade en grupp desperata människor i utkanten Port-au-Princes mot att de inte får någon hjälp att ta hand om alla döda kroppar.
- Det finns många, säger Charles Weber, 53, till AFP.
Kampen fortsätter på Haiti och i huvudstaden Port-au-Prince som drabbades hårt av jordbävningen i tisdags.
Ett stort antal människor har dött i katastrofen, och de överlevande har haft svårt att ta hand om alla de döda kroppar som nu ligger och ruttnar på vissa ställen i staden.
FN har hittills koncentrerat sin hjälpinsats till de centrala delarna av Port-au-Prince, men de boende i utkanterna av staden är i minst lika stort behov.

Vill visa missnöje

AFP rapporterar att en grupp människor upprättade en vägspärr bestående av brinnande däck, bråte och döda kroppar på en en väg som leder från huvudstaden till närliggande Carrefour.
Syftet med aktionen var att visa missnöje med den uteblivna hjälpen.
– De har redan plockat bort några kroppar, men det finns fler, många fler, säger Charles Weber, 53, till AFP.
Anledningen till att FN koncentrerat sig på citykärnan är att man inte vågar bege sig ut till de perifera delarna av staden innan säkerhetsläget där är under kontroll.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag