Ligan smugglade in droger till Stockholm

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Drogerna fraktades in i Sverige via yoghurtförpackningar och en schampoflaska.
Nu döms fyra personer till fängelse och utvisning.
När de greps hade de narkotika för uppåt 2,5 miljoner kronor.

Paret styrde knarkligan från Nederländerna.

De lät packa drygt tre kilo kokain och över två kilo heroin i yoghurtförpackningar och en schampoflaska – sen tog de sig med ytterligare två personer till Sverige.

När de greps hade de narkotika för uppåt 2,5 miljoner kronor.

Nu döms samtliga till fängelse och utvisning.

På fredagen meddelade Stockholms tingsrätt domen mot paret, en 46-årig kvinna och en 50-årig man.

De döms båda till åtta års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

Till sin hjälp hade paret 46-åringens kusin – en 37-årig kvinna – och en 54-årig man. De döms för samma brottslighet och får båda sex och ett halvt års fängelse.

Alla fyra döms till utvisning med 15 års förbud att återvända till Sverige.

Ligan utgick från Nederländerna där tre av de dömda bor tillsammans i Amsterdam. Den fjärde bor i Storbritannien. Av de dömda är en medborgare i Tyskland, en i Nigeria och två i Nederländerna.

Yoghurt och schampo

Natten till den 27 augusti 2016 anlände de fyra till Köpenhamn, där de checkade in på hotellet Cabin In.

På hotellrummet började de lossa drygt 3,2 kilo kokain, och knappt 2,3 kilo heroin, från tejpstavar som de sen packade i yoghurtförpackningar och en schampoflaska.

Några hundra gram kokain lämnades kvar deras hyrbil i Köpenhamn. Resten tog kvartetten med sig när de tog ett tåg från Köpenhamn till Stockholm.

Polisen hade dock fått tips om att sällskapet smugglade knark på tåget och lät ett par civilklädda spanare kliva på tåget i Flemingsberg söder om Stockholm för att följa efter de misstänkta smugglarna.

Polisen: Hundratusental doser

Efter att ligan klivit av tåget på Stockholms centralstation gick den 46-åriga kvinnan och hennes kusin till Pressbyrån och männen till Coop – därefter slog polisen till och grep alla fyra.

Därmed kunde också ligans medsmugglade narkotika beslagtas. I polisens förundersökning framgår, via poliskommissarie Lennart Karlsson, att:

• Beslagsmängden kokain låg på runt 3,240 kilo. Det motsvarar max 32 400 doser och som minst 16 200 doser.

• Beslagsmängden heroin låg på runt 2,283 kilo. Det motsvarar i sin tur max 115 000 doser för injicering, och som minst 23 000 doser.

• Vid rökning av heroinet motsvarar mängden max 46 000 doser och som minst 11 500 doser.

Värdet: Över 2 miljoner

Ett kilo kokain beräknas ha ett värde av mellan 300 000 och 400 000 kronor, enligt kommissarie Karlsson. För heroin är värdet högre: Ett kilo är värt mellan 400 000 och 500 000 kronor.

"Med denna beräkningsmodell så torde värdet på det beslagtagna finnas någonstans i intervallet mellan 950 000-1 300 000 kronor beträffande kokainet och 900 000 och 1 150 000 kronor beträffande heroinet", skriver Karlsson i ett PM.

Högt räknat skulle den beslagtagna narkotikan alltså kunna vara värd 2 450 000 kronor.

Nätverket försökte dölja kokainet och heroinet i yoghurtförpackningar och en schampoflaska. Om det skriver kommissarie Karlsson att det är:

"... praktiskt då kapslarna döljs och förpackningen blir ett bra emballage. Men även då smugglaren/kuriren antar att vätskan ytterligare ska isolera eventuell doft från kapslarna."

Man i vit skjorta

Men tillslaget mot ligan på centralstationen är sannolikt bara toppen av ett isberg.

Sen december 2015 har någon, eller några, i ligan gjort 31 resor mellan Amsterdam och Stockholm – där de stannat i bara några timmar. Deras mobiltelefoner har vid flera tillfällen kopplat upp mot de södra förorterna under de korta besöken.

Resorna beräknas ha kostat ligan 410 000 kronor.

På en övervakningsfilm från Stockholms centralstation några dagar innan gripandet, den 20 augusti, syntes den 46-åriga kvinnan överlämna en påse till en man i vit skjorta.

Enligt kvinnan innehöll påsen nigerianska päron och majs – som hon alltså skulle ha rest från Amsterdam för att överlämna.

Tingsrätten anser det är bevisat att även de tidigare resorna har handlat om knarksmuggling.

"De västafrikanska nätverken"

Polisen pekar ut den dömda ligan som en del av "de västafrikanska nätverken" som vid sidan av "Balkannätverken" står för större delen av införseln av kokain i Stockholm, vid sidan av sydamerikanska ligor.

Handeln utgår från Västafrika och Nederländerna används som mellanlandning, bland annat för att packa om varorna.

"De västafrikanska nätverken jobbar enligt principen lite men ofta. De sprider riskerna och tar inte in större enskilda partier. Istället har de en omfattande trafik med flera kurirer som tar in sväljkapslar", skriver kommissarie Lennart Karlsson i sitt PM.

När det gäller heroin står nätverk med kopplingar till Västafrika för den största delen.

"Tidigare primärt nätverk med ursprung Gambia men sedan 5-6 år allt tydligare dominans av nätverk med ursprung Nigeria", skriver kommissarie Karlsson.

"Införselväg och modus på samma sätt som med kokainet. Från Afrika till Europa ofta via Portugal för lagerläggning i Holland. Från Holland vidare smuggling ut i övriga Europa."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.