Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ligaledaren rymde med Tony Olsson

I januari i år fritogs tre grova brottslingar från säkerhetsavdelningen på Kumlaanstalten. En av dem var Daniel Maiorana. Fyra dagar senare kunde rymlingarna gripas i Örnsköldsvik.
En av landets farligaste ligaledare rymde i natt för tredje gången. För sex månader sedan fritogs Daniel Maiorana, 27, från Kumlafängelsets bunker.
På ryggen har han en tatuering med orden "Fuck the law" skit i lagen.
Andra rymningen, i januari 2004, var välplanerad. Flera beväpnade män över Kumlas sju meter höga mur med hjälp av stegar och tog med sig de intagna ut.
Daniel Maiorana, 27, leder det kriminella nätverket FFL,
Daniel Maiorana, 27, betraktas som en av landets farligaste ligaledare. Han leder det kriminella nätverket FFL, "Fucked for life". Nattens fritagning från den "säkra" anstalten Hall var den tredje för Daniel Maiorana. Den 14 februari 2002 fritogs han från just Hall i samband med en eskort till sjukhuset i Södertälje. Maiorana avtjänade då ett fyra och ett halvt år långt fängelsestraff för ett grovt rån mot Rikskuponger i Liljeholmsstrand 2000. Maiorana skulle få ett sår över ena ögonbrynet sytt, men hade troligen själv tillfogat sig skadan för att fritagningen skulle kunna genomföras. Den gången hotade tre män i rånarluvor hans vakter med pistoler, och tvingade dem att lägga sig på marken. Maiorana flydde med vännerna i en vit Saab. Efter rymningen följde en mycket sofistikerad och omfattande stöldturné.

Greps under skottlossning

Maiorana och hans kumpaner stal fem bilar och sprängde två bankboxar under två veckor. De kom över totalt 1,8 miljoner kronor. Dessutom rånade de en guldsmedsaffär. Bytet: smycken för 870 000 kronor. Maiorana greps under en skottlossning med polisen i ett hus på Odengatan i Stockholm i mars 2002. Han dömdes till sju och ett halvt års fängelse för brotten han begått efter fritagningen. Han placerades senare i Kumlabunkern. Men inte heller där satt han säkert bakom lås och bom. Den 18 januari i år fritogs han och två andra kriminella på ett spektakulärt sätt från bunkern. Två maskerade och beväpnade män reste stegar mot muren och klättrade in på området. Sedan klippte de sönder ett stängsel för att till slut med en vinkelslip göra ett hål i rastburen där fångarna vistades. Fyra dagar senare greps rymmarna odramatiskt i en lägenhet i Örnsköldsvik. I mars dömdes två bröder till ett och ett halvt års respektive ett års fängelse för främjande av flykt samt medhjälp till främjande av flykt och häleriförseelse. En av dem, en 25-årig byggnadsarbetare, såg Daniel Maiorana som en "Gud". Polisen misstänkte att gänget planerade ett stort rån – mitt under Folkmordskonferensen i Stockholm.

Hungerstrejkade

Fritagningen medförde skärpta säkerhetsrutiner och inskränkningar vad gäller besök för samtliga på Kumla och Hall – något som väckte starka protester från de intagna. Två av dem som protesterade var Tony Olsson och Stureplansmördaren Tommy Zethraeus. Först försökte de med en hungerstrejk. Och när inte det hjälpte gick de till attack och startade ett regelrätt upplopp i april i år. Tillsammans med andra fångar vid anstalten tände de eld på säkerhetsavdelningen och hotade personalen med kniv och en metallstång. Brandkåren var snabbt på plats och röken tvingade fångarna att ge upp. Den hårda kärnan av Daniel Maioranas gäng "Fucked for life" består enligt polisen av ett femtontal personer som växt upp i Botkyrka kommun utanför Stockholm. – De hänger ihop de här killarna och de tjallar inte på varandra, har Annika Strömberg vid Länskriminalens våldssektion förklarat. I polisförhör har Daniel Maiorana fått frågor om gruppen "Fucked for life". – Vi är som en stor familj, har han förklarat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!