Liga drog in miljoner på fusk på högskoleprovet

Publicerad

Männen misstänks ha tagit upp till 170 000 kronor i betalt för att fuska fram toppresultat på högskoleprovet.

Till sin hjälp: avancerad teknisk fuskutrustning i form av speciella hörsnäckor.

För miljonerna ska de misstänkta bland annat ha köpt värdeföremål i guld – och fört ut från Sverige. 

Verksamheten misstänks ha pågått under fyra-fem års tid – och omsatt över tio miljoner kronor. Hittills har 2,8 miljoner kronor säkrats av Ekobrottsmyndigheten.

Det är Ekobrottsmyndigheten som utreder det omfattande fusket med högskoleprovet. I lördags gjordes ett större tillslag mot provskrivningslokaler på flera platser runtom i Sverige. 

– Fuskarna togs utanför provlokalerna för att man inte skulle störa de andra, har Niklas Ahlgren, presskommunikatör på Ekobrottsmyndigheten, berättat för Expressen. 

I samma veva gjordes ett tillslag mot en lägenhet i Norrköping, där gripanden skedde. Misstankarna består i att männen sålt provresultat till högskoleprovet – och tjänat stora summor pengar på det. Upp till 170 000 kronor per prov, enligt Ekobrottsmyndigheten. De misstänkta männen har annonserat och marknadsfört sina tjänster helt öppet på internet – bland annat i sociala medier. 

Männen har, enligt misstankarna, tillämpat en differentierad taxa. I höstas kostade det exempelvis 170 000 kronor för en fuskare att skriva högsta möjliga resultat – 2,0 – på högskoleprovet. Resultatet 1,9 kostade 130 000 kronor. 

Häktades under måndagen

Det misstänkta högskolenätverket består av de män, 55, 25 och 23 år gamla. De anhölls av åklagare efter tillslaget i lördags. Männen har en viss relation till varandra. 

De häktades under måndagen, misstänkta för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och medhjälp till osann försäkran. De riskerar flera års fängelse vid fällande dom. Ett stort antal fuskare har också identifierats, uppger Ekobrottsmyndigheten. 

Utöver de misstänkta kan fler gripanden komma att ske, medger Ekobrottsmyndigheten.

Advokat Mikael Abrahamsson försvarar den 55-årige mannen, som förnekar brott:

– Det har varit så mycket hemlighetsmakeri runt det här att inte ens ordinarie poliser känt till det här fallet under helgen, säger han till Norrköpings Tidningar.

Beslut om kvarstad på sju miljoner kronor

Under häktningsförhandlingen beslutade tingsrätten också om kvarstad på över sju miljoner kronor av männens tillgångar, enligt NT.

Klockan 11 i dag, tisdag, hölls presskonferens i Norrköping om det misstänkta provfusket. Då medgav Ekobrottsmyndigheten att männen, då de greps, var i full färd med att delge ett 70-tal fuskare de rätta provresultaten via hörsnäckor. 

Ekobrottsmyndigheten bekräftar samtidigt att 2,8 miljoner kronor i kontanter har säkrats rån de misstänkta. Även teknisk utrustning – bland annat i form av speciella hörsnäckor och datorer.

Köpt guld och fört ut från Sverige

Enligt vad Expressen erfar ska de misstänkta männen ha köpt guld, som de sedan fört ut från Sverige, för en del av de pengar som de har tjänat på fusket . En av dem ska dessutom ha använt pengar till att bekosta en våning, enligt Expressens uppgifter. 

Exakt hur männen har gått tillväga är oklart med den tekniska överföringen av provresultaten, men de ska ha använts sig av en avancerad teknik i form av hörsnäckor, där fuskarna kunde ta emot de rätta svaren mitt under provskrivningarna. 

– Utredningen är inne i ett mycket känsligt skede, säger vice chefsåklagare Per Hedman på tisdagens presskonferens. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag