Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liga säljer sjuka hundar – ”Allting var missbildat”

Här konfronteras ligans frontkvinna av SVT:s Dokument inifrån.
Camilla och Razmus Larsson köpte en sjuk hund av ligan.Foto: SVT
Hunden hade lugninflammation och missbildningar, varpå enda lösningen blev att avliva den.Foto: SVT
En ung kvinna uppges vara frontfigur för ligan.Foto: SVT

En liga i Stockholm säljer smugglade hundar till hela Sverige, avslöjar SVT:s ”Dokument inifrån”. 

Priset för en hund har legat på uppemot 30 000 kronor – och flera av husdjuren har varit sjuka.

Camilla och Razmus Larsson drabbades när de köpte en hund av ligan:

– Allting var missbildat, säger Camilla till SVT.

Ligan som verkar från Stockholm har sålt hundarna via annonser på Blocket. Hundraserna att välja på har varit många – alltifrån taxar till bulldogs, rapporterar SVT:s ”Dokument inifrån”.

Men det köparna inte känt till är att hundarna smugglats in från Ungern och Slovakien. Flera av djuren, som sålts för mellan 14 000 till 30 000 kronor, har dessutom varit sjuka.

Främst är det köpare i Stockholm som drabbats, men köp har gjorts i hela landet.

”Man var ju helt knäckt”

Enligt SVT rör det sig om drygt 157 hundar som ligan smugglat och sålt vidare under de tre gångna åren. Omfattningen gör ligan till en av de största hundförsäljarna i Sverige.

Därtill har tv-kanalen fått kontakt med 70 drabbade familjer. De har berättat att hälften av hundarna lidit av bland annat magproblem, missbildningar och andningsbesvär.

Bland de drabbade finns Camilla och Razmus Larsson, som köpte en valp av ligan.

– Allting var missbildat. Och så hade han redan lunginflammation och allting. Då sa jag att ”nej, han får somna in, det är bäst för honom”. Man var ju helt knäckt, säger Camilla Larsson till SVT.

Razmus Larsson säger till tv-kanalen att problemen började direkt:

– Så fort vi kom ut så vägrade han gå. Det tog ungefär sju minuter att gå 40-50 meter. För han satte sig ner och la sig ner och andades tungt. De sista 10-15 meterna var jag tvungen att bära honom.

Minst fem personer i ligan

SVT har kunnat koppla fem personer till ligan. Det handlar om en ung kvinna, en man i 60-årsåldern, två män i 40-årsåldern och en man i 30-årsåldern.

Den unga kvinnan beskrivs som ligans frontfigur. Flera köpare som träffat henne uppger att hon ofta synts till vid klubbar runt Stureplan på Östermalm i Stockholm.

– Hon var trevlig men man märkte att det var något. Vi kunde fråga om föräldrarna, då började hon prata pris, säger Razmus Larsson till SVT.

Ligan har också tagit hjälp av en veterinär i Stockholm, som bidragit med hälsouppgifter om hundarna. För att sälja djur via Blockets annonser är det nämligen krav på att ge information om hur det ligger till med bland annat vaccinering, chippning och besiktning.

Till veterinären ska ligan ha sagt att hundarna kom från Polen.

Här är Sveriges populäraste hundraser:

Hundarna vi helst vill ha som husdjur.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.