Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Liga misstänks lurat Arbetsförmedlingen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ligan misstänks ha lurat Arbetsförmedlingen och de åtalas nu för grovt bedrägeri.
Foto: Theo Elias Lundgren
De åtalas vid Solna tingsrätt.
Foto: Alexander Donka / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

De misstänks ha blåst Arbetsförmedlingen på 1,6 miljoner efter att ha hittat på anställningar som aldrig existerat.

Totalt åtalas nu 19 personer i en stor bidragshärva i Stockholmsområdet och Malmö.

En 33-åring pekas ut som huvudmannen, som skall ha haft ett stort antal medhjälpare, enligt åklagaren.

– De nekar alla till brott, kommenterar kammaråklagare Anders Gustafsson på första ekobrottskammaren i Stockholm.

Den 33-årige huvudmannen åtalas vid Solna tingsrätt för grovt bedrägeri och hela 16 personer åtalas för medhjälp till grovt bedrägeri. Fem av dessa åtalas även alternativt för penninghäleri och penningtvättsbrott. Brotten skall ha begåtts från 2012 till och med slutet av 2014.

En revision hos Skatteverket av 33-åringens byggföretag skall till slut ha satt stopp för det systematiska bedrägeriet med bidragspengar. Det handlar totalt om tio olika arbetsförmedlingar i Stockholmsområdet och en i Malmö som lurats att bevilja 140 utbetalningar till 33-åringens byggföretag. Med hjälp av bland annat falska anställningskontrakt skall arbetsförmedlingen ha förletts att betala ut sammanlagt 1,6 miljoner för falska instegsjobb och nystartsjobb. Samtidigt som bidragspengarna trillat in på företagskontot har byggföretaget låtit bli att betala ut några löner till de namngivna personerna, vilket är en förutsättning för att få det ekonomiska stödet från arbetsförmedlingen.

Städjobb som aldrig utförts

I huvudsak handlar det om städjobb som egentligen aldrig utförts.

– Personerna på anställningskontrakten är i huvudsak kvinnor men i de butiker där städning skall ha utförts är det bara män som jobbat. Vittnesuppgifter från butikscheferna är en del av bevisningen, säger kammaråklagare Anders Gustafsson.

Den 33-årige huvudmannen riskerar nu upp till sex års fängelse. Enligt kammaråklagare Anders Gustafsson har bidragsmiljonerna försvunnit utomlands samt även gått till svarta löner hos byggföretaget, som också bedrivit faktisk verksamhet under perioden.

33-åringens försvarare Staffan Bergqvist har ännu inte granskat åtalet, men säger:

– Han förnekar brott. Och enligt hans vetskap är bland annat anställningskontrakten riktiga, kommenterar Staffan Bergqvist.

Den 33-årige utpekade huvudmannen åtalas även för grovt bokföringsbrott och flera fall av urkundsförfalskning samt skatteredovisningsbrott och försvårande av skattekontroll. Förutom de 17 åtalade som ovan nämnts åtalas även två personer för bokföringsbrott, i andra hand försvårande av skattekontroll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.