Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Liftaren Kai” får 57 års fängelse för mord

Caleb McGillivary blev känd som ”Kai the hitchhiker” 2013. Foto: AP / AP UNION COUNTY PROSECUTORS OFFICE
Nu har McGillivary dömts till 57 års fängelse för mord. Foto: SAPONE / AP TT NYHETSBYRÅN

Caleb McGillivary, 30, blev känd världen över som ”Kai the hitchhiker” – Liftaren Kai – efter att en videointervju med honom blev viral 2013. 

Nu har McGillivary dömts till 57 års fängelse för mord. 

Offret var en 73-årig man som slogs ihjäl efter att han bjudit in liftaren till sitt hem.

Intervjun med ”Kai the hatchet-wielding hitchhiker” – blev en viral succé 2013. 

Videon spelades in kort efter att Caleb McGillivary gått emellan då en man hotat en kvinna. 

I videon beskriver McGillivary med stor inlevelse hur han slog mannen över huvudet med en handyxa. Klippet på Youtube har nära 7,5 miljoner visningar. 

https://www.youtube.com/watch?v=ckfBGdZoR_0

Tre månader senare greps McGillivary misstänkt för mord – en händelse som inte var kopplad till yx-incidenten. De senaste sex åren har han tillbringat i häkte i New Jersey. 

Under torsdagen kom domen – 57 års fängelse. 

– Du är påhittig, slug, oärlig och manipulativ. Du är en tickande bomb av explosivt vrede, sa domaren Robert Kirsch enligt sajten NJ.com.

Bröt nacken och krossade skallen

Det 73-åriga mordoffret träffade McGillivary vid Times Square i New York och bjöd in honom till sitt hem. McGillivary, som liftade runt USA, menar att mannen försökte begå sexuella övergrepp mot honom. 

Han menar att han misshandlade mannen i självförsvar. Men de svåra skadorna – bruten nacke och revben samt skallfrakturer – talar enligt domaren emot McGillivarys berättelse. 

Domaren hävdade inför rätten att McGillivary levt en instabil tillvaro som präglades av narkotikamissbruk och ”livslångt antisocialt beteende”. 

Då McGillivary fick chansen att göra ett uttalande inför rätten sa han att han träffad ”tiotusentals människor” under sina resor utan att de farit illa. 

– De hundratals personer jag sovit över hos, frågar sig nu: ”Varför gjorde inte Kai illa mig?” Den här rättegången svarar inte på den frågan, men det gör min karaktär. Min karaktär, som gör att jag hjälper människor, är anledningen till att människor var trygga i mitt sällskap, sa McGillivary enligt NJ.com.