Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lidls lasagneplattor kan innehålla blötdjur

Foto: TOMAS LEPRINCE, TWITTER.COM

Hästköttet är på väg att få konkurrens av blötdjuren.

I alla fall i leverantören Nonna Mias lasagneplattor som säljs på Lidl.

– Jag håller med om att det inte låter så trevligt med blötdjur, säger Caroline Forsshell, kommunikationschef på Lidl i Sverige.

De färska lasagneplattorna från leverantören Nonna Mia säljs just nu som kampanjvara på många Lidl-butiker runtom i Sverige. Vad flera kunder dock har råkat missa det finstilta på förpackningen: lasagneplattorna kan innehålla spår av blötdjur.

Italienske restaurangägaren skeptisk

Sasha Smederevac äger den italienska restaurangen Buco Nero i Stockholm, och blir mer än skeptisk när han får höra talas om vad lasagneplattorna skulle kunna innehålla:

– Blötdjur i lasagne? Nej, jag skulle inte ha köpt det där. Någon på Lidl borde kolla upp det här, säger han.

"Kan vara bra för till exempel allergiker att veta"

På Lidls Facebook-sida uttrycker en Lidl-kund sin förvåning över vad lasagnen kan innehålla:

"Maken gjorde sin berömda lasagne, denna gång på färska lasagneplattor från Lidl. Blev en aning förvånad då jag läste innehållsförteckningen, såg att pastan kan innehålla spår av BLÖTDJUR! (se bilden). Slog upp blötdjur och såg att det är en djurstam på över 130000 arter. Inget för vegetarianer alltså!".

På Lidl menar man att lasagnen inte innehåller blötdjur, utan att texten på innehållsförteckningen är en varning till allergiker:

– På fabriken där den här pastan tillverkas så tillverkar man även svart pasta, och den färgas med bläckfiskbläck. Eftersom bläckfisk kan vara allergent så måste vi förstås skriva ut att det kan finnas spår av blötdjur i pastan, säger Caroline Forsshell.

Ordet "blötdjur" låter inte så trevligt?

– Nej, jag håller med om att det inte låter så trevligt. Men det är samlingsnamnet för bland annat bläckfisk och musslor, så då skriver vi självklart ut det.

Kan finnas även i färdiglagad lasagne

Även färdiglagad lasagne, från leverantören Picard, som säljs i olika butiker i Sverige, kan innehålla spår av blötdjur enligt leverantörens hemsida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.