Foto: TOMAS LEPRINCE, TWITTER.COM
 Foto: TOMAS LEPRINCE, TWITTER.COM

Lidls lasagneplattor kan innehålla blötdjur

Publicerad

Hästköttet är på väg att få konkurrens av blötdjuren.

I alla fall i leverantören Nonna Mias lasagneplattor som säljs på Lidl.

– Jag håller med om att det inte låter så trevligt med blötdjur, säger Caroline Forsshell, kommunikationschef på Lidl i Sverige.

De färska lasagneplattorna från leverantören Nonna Mia säljs just nu som kampanjvara på många Lidl-butiker runtom i Sverige. Vad flera kunder dock har råkat missa det finstilta på förpackningen: lasagneplattorna kan innehålla spår av blötdjur.

Italienske restaurangägaren skeptisk

Sasha Smederevac äger den italienska restaurangen Buco Nero i Stockholm, och blir mer än skeptisk när han får höra talas om vad lasagneplattorna skulle kunna innehålla:

– Blötdjur i lasagne? Nej, jag skulle inte ha köpt det där. Någon på Lidl borde kolla upp det här, säger han.

"Kan vara bra för till exempel allergiker att veta"

På Lidls Facebook-sida uttrycker en Lidl-kund sin förvåning över vad lasagnen kan innehålla:

"Maken gjorde sin berömda lasagne, denna gång på färska lasagneplattor från Lidl. Blev en aning förvånad då jag läste innehållsförteckningen, såg att pastan kan innehålla spår av BLÖTDJUR! (se bilden). Slog upp blötdjur och såg att det är en djurstam på över 130000 arter. Inget för vegetarianer alltså!".

På Lidl menar man att lasagnen inte innehåller blötdjur, utan att texten på innehållsförteckningen är en varning till allergiker:

– På fabriken där den här pastan tillverkas så tillverkar man även svart pasta, och den färgas med bläckfiskbläck. Eftersom bläckfisk kan vara allergent så måste vi förstås skriva ut att det kan finnas spår av blötdjur i pastan, säger Caroline Forsshell.

Ordet "blötdjur" låter inte så trevligt?

– Nej, jag håller med om att det inte låter så trevligt. Men det är samlingsnamnet för bland annat bläckfisk och musslor, så då skriver vi självklart ut det.

Kan finnas även i färdiglagad lasagne

Även färdiglagad lasagne, från leverantören Picard, som säljs i olika butiker i Sverige, kan innehålla spår av blötdjur enligt leverantörens hemsida.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag