Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Libyen har beslutat om eldupphör

Libyens regering meddelade under fredagen att man beslutat att upphöra med alla militära insatser som en direkt följd av FN:s beslut om en resolution.
Men trots det kommer nya rapporter om fortsatta strider i staden Misrata.
Enligt en läkare i staden har regeringssidan fortsatt att beskjuta och minst 25 personer har omkommit.
Under fredagen har flera länder, däribland Storbritannien och Frankrike, börjat förberedelserna för ett snabbt flyganfall mot Libyen. Som ett svar på det framträdde Libyens utrikesminister Musa Kusa på fredagen. Han sade då att Libyens regering har beslutat om ett omedelbart eldupphör och ett stopp för alla militära operationer.

Skydda civila

- Libyen är medlemsland i FN och därigenom bundet att respektera resolutioner i FN:s säkerhetsråd, sade utrikesministern.
Libyens regering är enligt honom mån om att skydda civila, men lovar också att skydda utländska medborgare i landet och deras tillgångar.
Beskedet kom efter att Khadaffi i en intervju med den portugisiska statliga televisionen ska ha sagt "att säkerhetsrådet inte hade något mandat för en sådan resolution".
- Detta är inte ett krig mellan två länder som tillåter rådet att ingripa, sade han.
I intervjun ska han även ha hotat att förvandla livet till "ett helvete" för dem som attackerar Libyen i linje med FN: s säkerhetsråd.

"Fortsatta strider"

Trots löften om eldupphör har nya rapporter om strider i staden Misrata kommit. Fredagens stridshandlingar i den libyska staden Misrata har krävt minst 25 liv, uppger en läkare som tv-kanalen al-Arabiyya talat med. Enligt läkaren har regeringssidan fortsatt att beskjuta staden även efter utspelet om vapenvila.
Uppgifterna om vapenvila granskas nu av både EU och internationella samfundet.
- Khadaffi kommer att bedömas för sina handlingar, inte för sina ord, säger den brittiske premiärministern David Cameron till tv-kanalen BBC.
Också Frankrike yppar skepsis. På marken i Libyen har inget förändrats, säger UD-talesmannen Bernard Valero till Reuters.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!