Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Liberalernas valanalys: Förlorade på otydlighet

”Vi kom inte fram på samma sätt som vi hade velat”, säger Lina Nordquist som lett arbetet i analysgruppen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund lämnade inte på grund av slutsatserna i valanalyserna, enligt Lina Nordquist. Foto: NAINA HELEN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Otydliga budskap var orsaken till Liberalernas dåliga valresultat, anser partiets valanalysgrupp.

Partiledaren Jan Björklund slipper dock kritik.

– Han var en tillgång för oss, säger Lina Nordquist, som lett valanalysarbetet.

I förra veckan meddelade Jan Björklund att han slutar som partiledare på nästa landsmöte. Men knappast på grund av slutsatserna i valanalysen, säger Lina Nordquist.

Liberalerna fick 5,5 procent av rösterna i valet 2018. En marginell uppgång jämfört med valet 2014, men också en stor besvikelse för partiet.

Valanalysgruppen anser att en av orsakerna till valresultatet är att partiet var otydligt i frågor som inte enkelt kan placeras in på den traditionella höger-vänster-skalan, till exempel migration och integration.

Jan Björklund lämnade inte på grund av slutsatserna i valanalyserna, enligt Lina Nordquist. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

 

Dessutom blev regeringsfrågan otydlig för väljarna när allianspartierna hamnade i olika slutsatser. Alliansen förlorade därmed i trovärdighet.

”Samtalet kretsade kring andra frågor”

En rekommendation för framtiden blir därför att L i god tid före nästa val ska ge ett tydligt besked i regeringsfrågan.

Det var också en nackdel att den fråga där Liberalerna har störst förtroende – skolfrågan – inte stod i centrum för valdebatten.

– Vi kom inte fram på samma sätt som vi hade velat. Samtalet kretsade kring andra frågor, säger Lina Nordquist, som lett arbetet i valanalysgruppen.