Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberalernas val av Sabuni pressar S: ”Mycket överraskande”

Nyamko Sabuni tackar rivalerna: ”Ser fram emot landsmötet”.
Nyamko Sabuni, snart partiledare för Liberalerna.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Erik Ullenhag stod till slut inför en omöjlig uppgift där han hotades av en fullständig revolt i partiet om han skulle lyckas få med sig tillräckligt många ombud på fredagens landsmöte.

Enligt uppgifter till Expressen sändes det ut signaler i partiet om att man skulle avsätta honom redan till hösten – om han hade lyckats bli vald.

Istället väntar nu ett epokskifte för Liberalerna när Nyamko Sabuni tar över.

Valet av henne skakar om det politiska etablissemanget i Sverige och nu ökar spänningarna i samarbetet med S.

Att det skulle bli favorittippade Erik Ullenhag som kastade in handduken och gav upp försöken att nå partiledarposten i Liberalerna var det få som förutspådde när han tillkännagav sin kandidatur i slutet av maj.

Såväl partiledningen i Liberalerna som det övriga politiska etablissemanget i landet utgick alla från att han lätt skulle ta hem striden mot den frispråkiga utmanaren Nyamko Sabuni. 

Men Erik Ullenhag och den stab han omgivet sig av – som nästan enbart bestått av personer från Jan Björklunds närhet – underskattade kraftigt missnöjet i partiet med Björklunds ledarskap och kravet på förändring av partiet.

Jenny Madestam om Erik Ullenhags avhopp i partiledarkampen i Liberalerna.

Ullenhag överraskade

Nyamko Sabuni lyckades etablera sig som en antietablissemangskandidat och hennes stora framgångar i medlemsomröstningarna var det som i grunden avgjorde.  Men Erik Ullenhag och hans anhängare gjorde trots det ett seriöst försök att övertyga ombuden att trotsa de rådgivande omröstningarna. 

Beskedet från honom på tisdagen kom därför som en stor överraskning internt, men enligt uppgifter till Expressen stod det till slut klart att stödet för honom var för svagt. 

Och om han mot förmodan hade lyckats bli vald på fredag av ombuden fanns redan planer på att försöka avsätta honom på partiets ordinarie landsmöte i höst, uppger flera källor för Expressen.

– Han visste att ett beslut av ombuden på fredag kunde rivas upp efter bara några månader. Jag är övertygad om att vi hade lyckats med det, säger en central källa i partiet. 

Att det nu blir Nyamko Sabuni som tar över innebär också att Jan Björklund och den gruppering kring honom som styrt Liberalerna det senaste dryga decenniet förlorade den avgörande makstriden i partiet. Att Björklund och hans anhängare internt varit involverad och agerat för att få Erik Ullenhag vald är en vedertagen sanning i partiet – som i princip ingen förnekar.

Men den här gången förlorade alltså Björklundsidan kampen om partiets framtida ledarskap, vilket väntas få stora konsekvenser.

Osäker framtid för tunga L-företrädare

– Att den sida som haft makten över partiet under så lång tid nu förlorade gör partiledarskiftet mer dramatiskt, och det väntas nu ske stora personrockader i partiorganisationen, säger Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala nyhetsbyrån.

Vad som händer med dem inom partiet som befunnit sig i Jan Björklunds inre krets och slagits allra hårdast för Erik Ullenhag återstår att se.

På väg ut? Partisekreteraren Maria Arnholm har stått bakom Erik Ullenhags kandidatur.Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

En som nu väntas sluta är partisekreteraren Maria Arnholm. Andra tunga makthavare i partiet som investerat tungt i att stoppa Nyamko Sabuni, och vars framtid i partiledningen nu är osäker, är Stockholmstoppen och landstingsrådet Anna Starbrink och Helene Odenljung, förste vice partiordförande och kommunalråd i Göteborg.

Samtidigt kommer inte Nyamko Sabuni, som nu har en grannlaga uppgift att läka ihop det sargade partiet, att kunna kasta ut alla som hon haft emot sig. 

Nyckelpersoner: Pehrson och Persson

Det är en rad tunga poster som nu ska tillsättas, där uppdraget som gruppledare blir särskilt viktigt eftersom Nyamko Sabuni inte sitter i riksdagen och gruppledaren därmed kommer att föra partiets talan i partiledardebatterna i riksdagen.

Även posterna som partisekreterare och ekonomiskpolitisk talesperson är centrala.

Att Johan Pehrson, som själv aspirerade på partiledarposten, kommer att bli en nyckelspelare runt Sabuni är mycket sannolikt. Även Mats Persson, som slagits hårt för Sabuni, väntas få en tung post.

Att vinnarsidan bakom Sabuni till stor del består av dem i partiet som varit i intern opposition mot Jan Björklund och i vintras slogs mot det nya samarbetet med Socialdemokraterna understryker ytterligare att partiet står inför ett epokskifte, menar flera källor.

Och så här säger Mats Persson, som tydligast tog striden mot samarbetet med S, om valet av Nyamko Sabuni:

– Jag är jätteglad för att Nyamko vunnit. Vi är ett otydligt parti som behöver en tydlig ledare. Och det är Nyamko Sabuni.

”Alla kommer sluta upp”

Mats Persson understryker att han nu förväntar sig alla slutar upp bakom henne.

– När regeringsfrågan avgjordes i vintras slöt vi alla upp och tryckte på samma knapp i statsministeromröstningen och jag är övertygad om att alla kommer att sluta upp bakom Sabuni också. 

– Jag tycker att Erik Ullenhag uppvisade politiskt ledarskap när han drog den enda rimliga slutsatsen utifrån det starka stöd som Nyamko Sabuni har i partiet, fortsätter han. 

Riksdagsledamoten Mats Persson, som var emot Januariöverenskommelsen med S, MP och C, har stöttat Nyamko Sabuni.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men att Mats Persson nu står på vinnarsidan bredvid Nyamko Sabuni, som även hon tydligt deklarerat att Liberalernas naturliga hemvist är i det borgerliga lägret, kommer också påverka mer än bara det interna livet i Liberalerna.

Med ens har framtiden för samarbetet med Socialdemokraterna blivit mer osäkert. Det menar Svend Dahl på Liberala nyhetsbyrån, som har god insyn i Liberalerna.

– Januariavtalet har framstått som stabilt, men det kommer inte vara lika stabilt med Nyamko Sabuni som ny L-ledare eftersom hon vill åt en annan riktning, säger han. 

Och Nyamko Sabuni måste nu klargöra hur hon tänker positionerna Liberalerna i det politiska landskapet, menar Dahl.

Väntas skärpa integrationspolitiken 

– En avgörande fråga är vilka väljare man vill ha. Och mycket pekar på att hon framför allt kommer vilja konkurrera med Moderaterna om de borgerligt sinnade väljarna. Men ska partiet lyckas med det kommer man förr eller senare behöva distansera sig från samarbetet med Socialdemokraterna. Man kan inte gå in i valrörelsen 2022 som ett stödparti åt S om man vill locka dessa väljare, säger Svend Dahl.

Nyamko Sabuni väntas också skärpa partiets politiska linje när det gäller migrationen och framför allt integrationen. 

Ytterligare en avgörande aspekt som kan få stora konsekvenser är Sabunis inställning till SD, som hon sagt sig vilja behandla mer som andra partier. Det innebär ett stort skifte mot Jan Björklund, som haft motståndet mot SD som är bärande del av hela partiets strategi.

Det är också just avståndstagandet mot SD utgör grunden för samarbetet mellan S, C, L och MP.

Inom S är det därför som väntat få som applåderar valet av Nyamko Sabuni. Man har fram till för bara för ett par dagar sedan också kallt räknat med att Erik Ullenhag skulle ta hem ledarstriden.

Tunga S-källor i partiet och regeringskansliet beskriver valet av Sabuni som ”mycket överraskande” och ”förvånande” och reser omgående frågetecken kring hennes ledarskap. 

– Ett liberalt parti som tror att de kan samarbeta med SD är ett dödsdömt parti, säger tung företrädare i regeringskansliet.

Första stora prövningen: hösten 2020

Att januariöverenskommelsen med S kommer att spricka i närtid är det dock få som tror. Nyamko Sabuni har själv sagt att den ska respekteras, och till och med öppnat för att ha tjänstemän på regeringskansliet för att få större makt över de politiska processerna som nu är i gång. 

Men hennes ställningstagande för att gå till val med Moderaterna gör att samarbetet med S framstår som en parentes, vilket också ökar risken för att det spricker i förtid.  

Redan nästa höst, 2020, väntar en första riktig prövning. Då ska budgeten för 2021 förhandlas fram, och där är det inte alls angivit lika tydligt i januariöverenskommelsen vad den ska innehålla, vilket ökar utrymmet för konflikt. Samma höst ska dessutom utredningen om arbetsrätten bli klar, vilket väntas skapa stora slitningar. 

Carolin Dahlman: Därför kommer Sabuni lyfta Liberalerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.