Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Liberalernas toppnamn: ”Jag skäms oerhört i dag”

Said Abdu (L), Liberalerna Foto: MAGNUS FRÖDERBERG / LIBERALERNA
Olle Schmidt (L), Liberalerna Foto: PRESSBILD

Tidigare riksdagsledamoten Said Abdu, 32, kan bli Liberalernas nya toppnamn i EU-valet – om inte tidigare betalningsanmärkningar, obetalda löner och ett infekterat bråk inom Liberalerna i Trollhättan fäller honom.

2015 kallade han en partikamrat för en ”vidrig själ” som ”omgående borde skrivas in på psyket”.

– Det är självklart något jag skäms över oerhört i dag, säger Said Abdu på onsdagskvällen till Expressen.

Said Abdu hoppas fortfarande på en plats i Europaparlamentet efter EU-valet i maj. 

Men hans placering på listan är hotad – och orsaken är bland annat uttalandena som gjordes för fyra år sedan. 

Said Abdu var då inblandad i ett mycket infekterat bråk inom Liberalerna i Trollhättan 2015. 

I ett sms som då blev offentligt kallade han den tidigare gruppledaren för ”en vidrig själ” som behöver psykvård.

Meddelandet diariefördes senare som ett dokument rörande hot och kränkning hos kommunen, rapporterade Aftonbladet då.

I dag är Said Abdu ångerfull.  

Du kallade 2015 en tidigare partikamrat för ”en vidrig själ” och skrev att han behövde psykvård. Vad tänker du om det i dag?

– Det är självklart något jag skäms över oerhört i dag. För fem år sedan utmynnande en infekterad dispyt i Trollhättan ut i att partiet uteslöt dåvarande gruppledaren med motiveringen att han sökte konflikter och skapade en allmänt dålig stämning inom förbundet. Jag som då var ordförande fick klä skott för mycket av de motsättningarna och fick utstå ett antal personangrepp av den tidigare gruppledaren. Det var i ett sådant svagt läge jag valde att möta hat med hat, det är jag mycket ångerfull över i dag och har lärt mig med åren att hantera annorlunda, säger han – och lägger till:

– Ifall mottagaren av det sms:et fortfarande är illa berörd över svaret vill jag återigen be om ursäkt.

Efter petningarna av EU-toppen Cecilia Wikström och riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl vill nu L-kommunalrådet i Helsingborg, Marie Winberg Nordström,  peta ytterligare ett namn: tidigare riksdagsledamoten Said Abdu, som nu vill bli partiets förstanamn i EU-valet.

Och skälet är hans historia av obetalda räkningar, skulder hos Kronofogden och öppen kritik mot partikamrater.

För tre år sedan granskade tidningen Arbetet hur Said Abdu, som då var partiets näringspolitiska talesperson, skött sina affärer.

Betalningsanmärkningar för en halv miljon

Enligt tidningen hade bolaget – restaurang Karmma i Vänersborg – som han då var delägare och styrelseledamot i, dragit på sig betalningsanmärkningar på en halv miljon kronor. Två anställda på restaurangen vittnade samtidigt om att de inte fått löner för det arbete de utfört.

Said Abdu hävdade då att han inte haft någon vetskap om detta.

– Jag har haft fullt upp med annat. Jag sitter i flera styrelser och jag har inte koll på verksamheten, det har den som är ansvarig för den operativa verksamheten.

I dag säger Said Abdu till Expressen: 

– Under 2014 och början av 2015 var jag delägare i ett bolag som i sin tur var delägare i en restaurang. Jag satt vid den här tiden också i styrelsen för restaurangen. Jag var inte operativ i restaurangens verksamhet. Efter ett tag kom det till min kännedom att två anställda inte fått ut sin semesterlön. När jag fick vetskap om det samt att restaurangen hade ett antal anmärkningar hos kronofogden agerade jag. Jag såg till att lön betalades ut och att skulder reglerades. Jag och den övriga styrelsen tillsatte en ny chef för restaurangen och därefter avvecklade jag mitt engagemang i restaurangen.

Helsingborgs kommunalråd Marie Winberg Nordström är mycket kritisk till att Said Abdu nu är toppnamnet inför EU-valet i maj. 

– Det gör ont i hjärtat att se det som händer i mitt parti, säger hon. 

– Ska man vara representant för Liberalerna i Europaparlamentet – där man fattar beslut som påverkar så många människor, och där man har makt över andras skattemedel, då måste man själv ha skött sina affärer, säger hon.

 – Jag tycker inte att han uppfyller kriterierna för att representera Liberalerna i EU-parlamentet.

Said Abdu svarar: 

– Det är självfallet så att en kandidat inte alltid har stöd av samtliga företrädare i partiet. Jag uppskattar att vi har högt i tak i vårat parti och att vi kan lyfta frågan om vilken kandidat en föredrar på det kommande partirådet. Nu ämnar jag låta valberedningen avgöra vilken lista de förordar så att vi kan driva en valrörelse baserat på sakfrågor och inte person.

Olle Schmidt: ”Nu ska vi göra saker rätt”

Marie Winberg Nordström efterlyser nu ett ”värderingssystem” som kan användas när nya kandidater ska undersökas.

– Vi måste grundligt ta reda på allt om kandidaterna, säger hon.

Valberedningens ordförande Olle Schmidt har uppdraget att föreslå en ny toppkandidat inför EU-valet – och han håller samtidigt i Liberalernas partiledarprocess.

– Vi arbetar intensivt med detta nu. Den här gången ska vi göra saker rätt, lovar han. 

Han vill inte svara på frågan om det kan bli aktuellt att lyfta in den petade EU-parlamentarikern Cecilia Wikström på listan igen.

– Jag vill inte ta den diskussionen nu, säger han – men poängterar samtidigt att det var Wikström själv som valde att lämna när hon gav besked om att behålla sina omdiskuterade styrelseposter i två börsbolag.

Olle Schmidt säger samtidigt att partiledaren Jan Björklunds efterträdare kommer att utses på ett extra landsmöte den 28 juni – några dagar innan partiledaren ska hålla sitt tal i Almedalen.

– Vederbörande får ingen semester i år, konstaterar han.

Olle Schmidt är övertygad om att Liberalerna kommer att ha flera kandidater till jobbet som partiledare, och tanken är att de ska turnera runt i landet inför omröstningen.

– Vi har tittat på hur man gjorde i Centerpartiet inför valet av Annie Lööf. Nu hoppas jag på en likadan process hos oss.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!