Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Liberalernas drag – tar kommando från Lööf

Expressens Jenny Madestam menar att Stefan Löfvens mittenregering ihop med C och L just nu har en fördel. Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL
Expressens statsvetare Jenny Madestam. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiets Annie Lööf har suttit i förarsätet. Men nu försöker Björklund ta kommando, menar Madestam. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND

Liberalerna slåss för sin överlevnad – och Björklund för sitt politiska eftermäle. 

Därför försöker partiet nu ta över kommandot i regeringsbildningen från C. 

Det tror Expressens statsvetare Jenny Madestam, som menar att Stefan Löfvens mittenregering ihop med C och L just nu har en fördel. 

På nyårsaftonmorgonen bekräftade Liberalerna att man hållit möten med M och S. 

Samtidigt stod det även klart att partiet kallat till partiråd för att behandla frågan om regeringsbildningen. 

Jenny Madestam är Expressens statsvetare. Hon tror att draget – att kommunicera ut mötet – är ett sätt placera sig i förarrollen vad gäller regeringsbildningsprocessen. 

L:s drag – för att ta kommando från C

Där har tidigare Centerpartiet, med Annie Lööf i spetsen, suttit. 

– Det är för att visa på att det händer någonting. Sedan kan de också finnas ett egenintresse hos Liberalerna. Det har ju varit väldigt mycket Centerpartiets process. De har velat framstå som det parti som tar ansvar. Nu försöker Liberalerna få den rollen. Att försöka hitta ett momentum och visa att man är en aktör, säger Madestam. 

Enligt Madestam kan ett extra val vara förödande för Liberalerna. 

Partiet riskerar att inte klara riksdagsspärren. Men för partiledaren Jan Björklund handlar det också om att säkra sitt eftermäle, säger Madestam. 

Madestam: Liberalerna slåss för sin överlevnad

– Liberalerna är ett parti som slåss för sin överlevnad och som har ett stort intresse av att det inte blir ett extraval. De, tillsammans med Miljöpartiet, har mest att vinna på en lösning. 

– För Jan Björklunds räkning är den här processen viktig för hans politiska eftermäle. Det är väl inte helt osannolikt att han någon gång under kommande mandatperiod avgår. Det är stor skillnad på om man tvingas bort av sitt parti för att man uppfattas som ett misslyckande eller om man själv får avgå på ett värdigt sätt. 

Så ett extra val hade varit ett misslyckande för Björklund?

– Ja, definitivt. Det är ju många som är oroliga för att Liberalerna kommer in i riksdagen. Det är nog ingenting som Jan Björklund önskar. 

Liberalernas partiråd hålls 13 januari. Nästa talmansrunda är 14 januari, innan den tredje statsministersomröstningen sker 16 januari. 

Jenny Madestam menar att en mittenregering med S, C och L ligger bäst till av regeringsalternativen.

Madestam: Goda chanser för S, C och L

– Jag tror att det finns goda chanser för S och C och L. Om vi lyssnar till vad partiledarna sagt, och där Stefan Löfven varit tydlig med att arbetsrätten är något där han kan tänkas kompromissa. Då är det ju nästa parti som kan bli väldigt ilskna: hans eget. Men jag tror att Löfven också är väldigt mån om bilden av sig själv som den här förhandlingspolitikern som ska ro det här i hamn. Det är liten liten fördel Stefan Löfven och den här mittenlösningen. 

– Tidigare har det sett ut som att Jan Björklunds partigrupp velat stå fast vid att ge sitt stöd till Kristersson. Det handlar om vad samtalen med S och M resulterar i, om de kan få någonting som partigruppen vill ha. Det är inte alls givet vad utgången blir. 

Skulle den tredje statsministeromröstningen misslyckas sker den fjärde och sista statsministeromröstningen 23 januari. Skulle ingen statsminister väljas då ska extra val genomföras senast 21 april.