Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Liberalernas beslut i natt: Stöttar Sabuni

Åsikterna inom Liberalerna går isär: ”Frågan är sårig och infekterad”. Hör Helena Gissén kommentar om Liberalernas landsmöte.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter år av våndor och interna stridigheter har Liberalerna slutgiltigt bestämt sig, nu ska man verka för en borgerlig regering även om den kräver stöd av Sverigedemokraterna. Det beslutade ombuden strax före midnatt på Liberalernas pågående landsmöte i Linköping. Alla kritiska motioner föll och partiledaren Nyamko Sabuni kan andas ut, åtminstone för nu.

– Jag bad om ett mandat och jag har fått ett mandat, säger Nyamko Sabuni.  

Inför landsmötet har liberala veteraner som ex-partiledaren Bengt Westerberg och ex-ministern Gabriel Romanus i intervjuer återigen dömt ut vägvalet att acceptera stöd från Sverigedemokraterna för en eventuell borgerlig regering. 

Under debatten sent på fredagskvällen upprepade flera tunga liberaler, bland dem borgarrådet i Stockholm, Jan Jönsson, och EU-parlamentarikern Karin Karlsbro sin hårda kritik mot kursändringen. De ville se nya röda linjer mot Sverigedemokraterna.

– När Europas liberaler samlas för att ta debatten mot högerpopulisterna, då gör Sveriges liberaler tvärtom, sa Karin Karlsbro.

– Varje gång jag röstar i Europaparlamentet om EU-samarbete, rättstat, klimat, jämställdhet, rätten till fri abort, hbtq-personers rättigheter, varje gång röstar Sverigedemokraterna tvärtom. Jag kan inte föra en linje i Bryssel och en annan på hemmaplan.  

– Det är viktigt att vi håller Sverigedemokraterna utanför regeringskansliet, och det är viktigt att vi inte gör några uppgörelser med dem, sa Jönsson.

”Låt mig gå rakt på sak” 

Tidigare på förmiddagen riktade partiledaren Nyamko Sabuni en skarp vädjan till sina partivänner när hon inledningstalade.

– Låt mig gå rakt på sak: Jag ber att få ett tydligt mandat om vilken väg vi väljer för Sverige, sa Sabuni, som senare också omvaldes enhälligt som partiordförande.

Flera talare stöttade henne i kvällens debatt:

– Budskapet från det här landsmötet kan enligt min mening bara vara ett, vi litar på partiledaren och partiledningen, sa partiveteranen Olle Schmidt från Skåne.

– Sätt inte fotbojor på Nyamko, hon kommer aldrig gå fel. Sätt aldrig munkavle på henne, hon kommer aldrig säga fel, utropade Reidar Svedahl, kommunalråd i Norrköping.

– Låt oss krossa backspegeln och titta framåt. September 2022, here we come!

En stund före midnatt på fredagskvällen var det till slut dags att avgöra den långvariga striden och det kunde ske utan rösträkning. Sabunis linje vann tydligt.

– Jag är glad att vi bekräftat vårt vägval från i våras, att Liberalerna vill ha en liberal och borgerlig regering. Jag bad om ett mandat och jag har fått ett mandat. Vi är det enda liberala partiet i Sverige som går till val på ett maktskifte och det enda partiet med en politik för att lösa Sveriges integrationsproblem, säger Nyamko Sabuni.

Men allt gick inte partiledningens väg. Den nyss presenterade idén om att man ska kunna dra in medborgarskapet för spioner och terrorister med dubbla medborgarskap föll efter en lång debatt och en omröstning som slutade 91-90.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.