Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberalerna vill utreda aktiv dödshjälp: ”Frihetsfråga”

Partistyrelsen blev överkörd av ombuden på L-stämman i Västerås på söndagen.
L-toppen Barbro Westerholm vill utreda aktiv dödshjälp.Foto: SVEN LINDWALL
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liberalerna vill utreda frågan om aktiv dödshjälp, beslutar partiet på landsdagarna.

– Det är en viktig frihetsfråga, säger L-toppen Barbro Westerholm till TT. 

Partistyrelsen blev överkörd av ombuden på L-stämman i Västerås på söndagen. Förslaget om att driva på för en utredning om aktiv dödshjälp röstades igenom.

De som står bakom förslaget är Barbro Westerholm, Joar Forssell och Lina Nordquist, som menar att liberaler som värnar individers frihet också måste överväga att värna individens eget val hur man vill avsluta livet. 

– Det handlar om frivillig, självvald dödshjälp för människor där palliativ vård visat sig vara otillräcklig. Det tillämpas bland annat i USA och överfört till svenska förhållanden skulle det handla om 200–300 människor om året av de 90 000 dödsfall vi har, säger Barbro Westerholm till nyhetsbyrån.

Partistyrelsen: ”Får aldrig hända”

Hon och de andra som lagt fram förslaget vill att man ska titta på de olika metoder som används i andra länder för att utreda om något går att applicera på den svenska vården. I de flesta länder är aktiv dödshjälp olagligt, men exempelvis Belgien, Nederländerna och Luxemburg är undantag där det är lagligt. 

Men partistyrelsen motsatte sig förslaget. Anna Starbrink, som är hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm och sitter i partistyrelsen, menar att man vill att Sverige ska fokusera på att kunna erbjuda en fungerande palliativ vård. 

– Det får aldrig hända någonsin att en enda människa känner sig pressad att avsluta sitt liv, att någon känner sig som en börda för andra eller för samhället och därför väljer att avsluta sitt liv.

I dag är det inga partier i riksdagen som är för aktiv dödshjälp i partiprogrammet – men frågan har i omgångar varit uppe på bordet på flera håll. Miljöpartiet har ett kongressbeslut från 2015 om att man vill utreda frågan, som även kom upp på Moderaternas stämma i oktober. 

Där väckte den debatt, och man kom fram till att man skulle skjuta beslutet på framtiden genom att en intern arbetsgrupp först ska ta fram underlag till ett beslut.

Partiledaren Nyamko Sabuni höll tal inför landsdagarna i Västerås på lördagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.