Liberalerna vill införa ett snabbspår för flyktingar från Syrien. Foto: Pelle T Nilsson/ALL OVER PRESSLiberalerna vill införa ett snabbspår för flyktingar från Syrien. Foto: Pelle T Nilsson/ALL OVER PRESS
Liberalerna vill införa ett snabbspår för flyktingar från Syrien. Foto: Pelle T Nilsson/ALL OVER PRESS
För vissa grupper av asylsökande vill Liberalerna att avslagen ska gå snabbare. Foto: Pelle T Nilsson/ALL OVER PRESSFör vissa grupper av asylsökande vill Liberalerna att avslagen ska gå snabbare. Foto: Pelle T Nilsson/ALL OVER PRESS
För vissa grupper av asylsökande vill Liberalerna att avslagen ska gå snabbare. Foto: Pelle T Nilsson/ALL OVER PRESS

Liberalerna vill ha snabbspår för syrier

Publicerad

Liberalerna vill ha ett snabbspår för flyktingar från Syrien mot kravet att de genomgår en säkerhetskontroll och låter sin identitet utredas.

- När det gäller syrier skulle man kunna ha en mycket snabbare process, säger L-ledaren Jan Björklund.

Liberalerna presenterade under onsdagen en rad förslag för att främja integrationen med anledning av det stora antal asylsökande som kommit och väntas komma till Sverige.

Första förslaget som lyfts av L-ledaren Jan Björklund är ett snabbspår för flyktingar från Syrien med motkravet att man ska ha genomgått en säkerhetskontroll och fått sin identitet utredd.

- Syftet ska vara snabbare uppehållstillstånd, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Erik Ullenhag.

Snabbare process

LÄS MER: Danmark klubbade kritiserad flyktinglag

 

Genom att flytta personal från andra myndigheter och domstolar till Migrationsverket vill man snabba på processen. Dessutom vill Liberalerna att avslag för vissa grupper av asylsökande, till exempel från Västra Balkan, ska gå fortare.

- När det gäller den som får avslag är det mycket mer mänskligt att få avslag snabbt, säger Ullenhag.

Partiet vill också att asylboenden i högre utsträckning ska drivas av de boende själva, till exempel när det gäller matlagning och städning.

Samtidigt ska också överklagandeprocessen när det gäller avslag på asylansökan bli mer effektiv och enkel.

Förslagen gäller de människor som redan befinner sig i Sverige i dag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag