Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Liberalerna vill att dömda ska sitta hela strafftiden

Jan Björklund Foto: LISA MATTISSON
Jan Björklund Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Den som döms för ett brott ska avtjäna hela strafftiden, inte två tredjedelar som nu. 

Det föreslår Liberalernas partiledning i en motion inför partiets landsmöte i Västerås som börjar på fredag. 

– Det är en väldig konstig ordning att om man döms till ett visst antal år i fängelse, exempelvis sex år, då är väl det normala att man ska sitta i sex år. Att alla släpps ut efter fyra år är ju ganska konstigt, säger partiledaren Jan Björklund till Ekot.

Liberalernas partiledning vill ta bort den generella regeln om frigivning efter att man avtjänat två tredjedelar av ett fängelsestraff, rapporterar Ekot. I dag ska det finnas särskilda skäl för att man inte ska bli villkorligt frigiven efter två tredjedelar av strafftiden. 

Anledningen till att Liberalerna vill ha en ändring är att man anser att detta inte leder till att en dömd brottsling förändrar ett destruktivt mönster. 

"Att släppas efter fyra år är ganska konstigt"

Liberalernas partiledare Jan Björklund menar att en dom på sex års fängelse ska betyda att man sitter i sex år.

– Det är en väldig konstig ordning att om man döms till ett visst antal år i fängelse, exempelvis sex år, då är väl det normala att man ska sitta i sex år. Att alla släpps ut efter fyra år är ju ganska konstigt. Då är det bättre att ha den ordningen som vi hade förut, döms man till sex år då sitter man sex år, och sen kan man släppas ut tidigare om man sköter sig och visar tecken på anpassning, säger Björklund till Ekot

Nära Hagamannen, Niklas Lindgren, frigavs sommaren 2015 uppstod en debatt kring villkorliga frigivningar. Regeringen tillsatte efter detta en utredning, men denna kom fram till att den generella regeln om villkorlig frigivning fortsatt ska gälla, bland annat eftersom det finns risk för godtyckliga bedömningar annars, rapporterar Ekot. 

Landsmöte i helgen

Trots detta anser L-ledaren Jan Björklund att hela strafftiden ska avtjänas. 

– Jag tycker man ska ge drivkrafter och incitament att sköta sig till fångarna i våra fängelser. När man har missbrukat droger ska man delta i olika behandlingsprogram. Sen är det ju en bedömning som man gör om den här personen är redo att släppas ut, säger han till Ekot.

Liberalernas landsmöte pågår mellan den 17 och 19 november i Västerås. 

Stridsfrågorna spås bli bland annat religiösa friskolor och gårdsförsäljning av alkohol. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!