Jan Björklund Foto: LISA MATTISSONJan Björklund Foto: LISA MATTISSON
Jan Björklund  Foto: LISA MATTISSON
Jan Björklund Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENJan Björklund Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Jan Björklund  Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Liberalerna vill att dömda ska sitta hela strafftiden

Publicerad

Den som döms för ett brott ska avtjäna hela strafftiden, inte två tredjedelar som nu. 

Det föreslår Liberalernas partiledning i en motion inför partiets landsmöte i Västerås som börjar på fredag. 

– Det är en väldig konstig ordning att om man döms till ett visst antal år i fängelse, exempelvis sex år, då är väl det normala att man ska sitta i sex år. Att alla släpps ut efter fyra år är ju ganska konstigt, säger partiledaren Jan Björklund till Ekot.

Liberalernas partiledning vill ta bort den generella regeln om frigivning efter att man avtjänat två tredjedelar av ett fängelsestraff, rapporterar Ekot. I dag ska det finnas särskilda skäl för att man inte ska bli villkorligt frigiven efter två tredjedelar av strafftiden. 

Anledningen till att Liberalerna vill ha en ändring är att man anser att detta inte leder till att en dömd brottsling förändrar ett destruktivt mönster. 

"Att släppas efter fyra år är ganska konstigt"

Liberalernas partiledare Jan Björklund menar att en dom på sex års fängelse ska betyda att man sitter i sex år.

– Det är en väldig konstig ordning att om man döms till ett visst antal år i fängelse, exempelvis sex år, då är väl det normala att man ska sitta i sex år. Att alla släpps ut efter fyra år är ju ganska konstigt. Då är det bättre att ha den ordningen som vi hade förut, döms man till sex år då sitter man sex år, och sen kan man släppas ut tidigare om man sköter sig och visar tecken på anpassning, säger Björklund till Ekot

Nära Hagamannen, Niklas Lindgren, frigavs sommaren 2015 uppstod en debatt kring villkorliga frigivningar. Regeringen tillsatte efter detta en utredning, men denna kom fram till att den generella regeln om villkorlig frigivning fortsatt ska gälla, bland annat eftersom det finns risk för godtyckliga bedömningar annars, rapporterar Ekot. 

Landsmöte i helgen

Trots detta anser L-ledaren Jan Björklund att hela strafftiden ska avtjänas. 

– Jag tycker man ska ge drivkrafter och incitament att sköta sig till fångarna i våra fängelser. När man har missbrukat droger ska man delta i olika behandlingsprogram. Sen är det ju en bedömning som man gör om den här personen är redo att släppas ut, säger han till Ekot.

Liberalernas landsmöte pågår mellan den 17 och 19 november i Västerås. 

Stridsfrågorna spås bli bland annat religiösa friskolor och gårdsförsäljning av alkohol. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag