Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberalerna splittrade om januariavtalet: ”Vi förlorar”

Det här är januariavtalet
Liberalernas ledare Nyamko Sabuni på partiets landsmöte i november.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

I Centerpartiet tycker 95 procent av de ledande lokalpolitikerna att januariavtalet är bra för partiet.

I Liberalerna är siffran betydligt lägre: 64 procent.

Och inget av partierna är vidare suget på att fördjupa samarbetet i en regering, visar en enkät från Dagens Samhälle.

Det har gått ett drygt år sen regeringen ingick ett samarbete med Centerpartiet och Liberalerna – det så kallade januariavtalet.

Nu har Dagens Samhälle undersökt vad lokalpolitiker tycker om avtalet. I en enkät har Liberalernas och Centerpartiets gruppledare i kommuner och regioner fått svara på om de tycker att samarbetet är bra för deras eget parti eller inte.

Centerpartiet gillar samarbetet

I Centerpartiet är en övervägande majoritet nöjd.

95 procent svarar ”ja” på frågan ”anser du att samarbetet utifrån januariavtalet är bra för Centerpartiet?”. Endast fem procent svarar ”nej”.

Liberalerna är dock inte lika nöjda - partiet är mer splittrat. Där svarar 64 procent av de lokala och regionala gruppledarna ”ja” när de får frågan om januariavtalet är bra för deras parti, medan 36 procent svarar ”nej”.

– Att inte stötta alliansens statsministerkandidat och därmed släppa fram en S-ledd regering är ett katastrofalt vägval av Liberalerna, vilket inte minst visar sig i opinionsundersökningar, säger Mikael Sternemar i Sotenäs i en kommentar till Dagens Samhälle.

”Vi förlorar på januariavtalet”

Ylva Mozis, L, i Vallentuna, är något mer positiv.

– Jag anser att vi förlorar på januariavtalet, men att vi hade förlorat ännu mer om vi valt att släppa fram en M-KD-regering med stöd av SD, säger hon i en kommentar som Dagens Samhälle kallar ”typisk” i enkäten.

Liberalerna och Centerpartiet är desto mer samstämmiga när det kommer till om de vill fördjupa samarbetet i januariavtalet eller inte, genom att ingå i en regering med S och MP.

I Liberalerna säger 72 procent ”nej”. I Centerpartiet är siffran 86 procent.

Så svarar Nyamko Sabuni

När Dagens Samhälle söker L:s partiledare Nyamko Sabuni för en kommentar om enkäten säger hon:

– Det går inte att hela tiden diskutera om vi borde sitta i en regering eller lämna avtalet. Nu har vi ett avtal. Låt oss genomföra det på bästa sätt och samtidigt utveckla oss själva.

Så gick undersökningen till

Dagens Samhälle skickade en enkät till gruppledarna för Liberalerna och Centerpartiet i alla kommuner och regioner där partierna finns representerade.

Det ger 239 kommuner för Liberalerna, 285 för Centerpartiet.

Den totala svarsfrekvensen är 59 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.