Liberalerna motsätter sig överenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter när det kommer till etableringsanställningar för nyanlända och långtidsarbetslösa. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNLiberalerna motsätter sig överenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter när det kommer till etableringsanställningar för nyanlända och långtidsarbetslösa. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalerna motsätter sig överenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter när det kommer till etableringsanställningar för nyanlända och långtidsarbetslösa.  Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas partiledare ekonomiske talesperson Mats Persson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNLiberalernas partiledare ekonomiske talesperson Mats Persson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas partiledare ekonomiske talesperson Mats Persson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liberalerna säger nej till etableringsjobb

Publicerad

Etableringsjobben är orättvisa och saknar legitimitet. 

Det skriver Liberalernas partiledare Jan Björklund och partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson på Dagens industris debattsida

För att stödja förslaget kräver Liberalerna bland annat att alla arbetsgivare omfattas. 

Liberalerna motsätter sig överenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter när det kommer till etableringsanställningar för nyanlända och långtidsarbetslösa. 

Etableringsjobb bygger på att arbetsgivaren betalar ut 8000 kronor i lön samtidigt som staten skjuter till 8000 kronor i bidrag, ersättningen ska dessutom vara "skattefri". 

Men Liberalernas partiledare Jan Björklund och partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson menar att modellen är orättvis. 

LÄS ÄVEN: Religiösa friskolor splittrar Liberalerna 

Skickar kostnaden till skattebetalarna

"Det är en märklig tanke att arbetsmarknadens parter diskuterar en modell i ett rum och sedan skickar kostnaden till skattebetalarna." skriver Björklund och Persson i debattartiklen i Dagens industri. 

För att Liberalerna ska stödja överenskommelsen om etableringsjobb kräver man tre avgörande förändringar. 

För det första vill man att alla arbetsgivare omfattas av anställningsformen, även bemanningsföretag och företag utan kollektivavtal.

"I ett läge där många av de enkla jobben är tänkta att skapas i de mindre företagen, inte minst i servicesektorn, är det särskilt angeläget att mindre företag omfattas." skriver man i debattartikeln. 

Kan skapa motsättningar

För det andra skriver Björklund och Persson att man inte vill se några särlösningar i skattesystemet. Man syftar där på att ersättningen på 16 000 kronor ska vara skattefri - något som enligt debattörerna kan skapa motsättningar mellan olika grupper i samhället. 

"Att en svensk löntagare eller pensionär med en månadsinkomst på 16.000 kronor ska betala några tusenlappar i skatt, medan en nyanländ med samma inkomst ska betala noll i skatt kommer att upplevas som orättvist, skapa spänningar och sakna den legitimitet som krävs för att denna reform ska få ett erforderligt stöd." skriver de. 

LÄS ÄVEN: Liberalerna vill att dömda ska sitta hela strafftiden 

För de tredje vill Liberalerna att det ska löna sig att arbeta. De ser det som märkligt att den som arbetar heltid på ett företag i praktiken kan ha samma lön som den som arbetar deltid och samtidigt studerar. 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag