Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Liberalerna säger nej till etableringsjobb

Liberalerna motsätter sig överenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter när det kommer till etableringsanställningar för nyanlända och långtidsarbetslösa. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas partiledare ekonomiske talesperson Mats Persson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Etableringsjobben är orättvisa och saknar legitimitet. 

Det skriver Liberalernas partiledare Jan Björklund och partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson på Dagens industris debattsida

För att stödja förslaget kräver Liberalerna bland annat att alla arbetsgivare omfattas. 

Liberalerna motsätter sig överenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter när det kommer till etableringsanställningar för nyanlända och långtidsarbetslösa. 

Etableringsjobb bygger på att arbetsgivaren betalar ut 8000 kronor i lön samtidigt som staten skjuter till 8000 kronor i bidrag, ersättningen ska dessutom vara "skattefri". 

Men Liberalernas partiledare Jan Björklund och partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson menar att modellen är orättvis. 

LÄS ÄVEN: Religiösa friskolor splittrar Liberalerna 

Skickar kostnaden till skattebetalarna

"Det är en märklig tanke att arbetsmarknadens parter diskuterar en modell i ett rum och sedan skickar kostnaden till skattebetalarna." skriver Björklund och Persson i debattartiklen i Dagens industri. 

För att Liberalerna ska stödja överenskommelsen om etableringsjobb kräver man tre avgörande förändringar. 

För det första vill man att alla arbetsgivare omfattas av anställningsformen, även bemanningsföretag och företag utan kollektivavtal.

"I ett läge där många av de enkla jobben är tänkta att skapas i de mindre företagen, inte minst i servicesektorn, är det särskilt angeläget att mindre företag omfattas." skriver man i debattartikeln. 

Kan skapa motsättningar

För det andra skriver Björklund och Persson att man inte vill se några särlösningar i skattesystemet. Man syftar där på att ersättningen på 16 000 kronor ska vara skattefri - något som enligt debattörerna kan skapa motsättningar mellan olika grupper i samhället. 

"Att en svensk löntagare eller pensionär med en månadsinkomst på 16.000 kronor ska betala några tusenlappar i skatt, medan en nyanländ med samma inkomst ska betala noll i skatt kommer att upplevas som orättvist, skapa spänningar och sakna den legitimitet som krävs för att denna reform ska få ett erforderligt stöd." skriver de. 

LÄS ÄVEN: Liberalerna vill att dömda ska sitta hela strafftiden 

För de tredje vill Liberalerna att det ska löna sig att arbeta. De ser det som märkligt att den som arbetar heltid på ett företag i praktiken kan ha samma lön som den som arbetar deltid och samtidigt studerar. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!