Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberalerna och Miljöpartiet rasar i partiernas profilfrågor

Isabella Lövin (MP) om hur miljön påverkas efter coronakrisen.
Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Liberalerna backar i skolfrågan och förtroendet för Miljöpartiets miljöpolitik fortsätter att minska.

Det visar en ny mätning från DN/Ipsos.

Liberalerna och Miljöpartiet ligger båda kring fyraprocentsspärren till riksdagen och nu visar en ny mätning att de också tappar i sina vardera profilfrågor.

Liberalerna som under en lång tid lyft fram skolan har nu sitt lägsta förtroende i frågan. Bara 11 procent av väljarna anser att partiet har bäst skolpolitik, enligt DN/Ipsos. 2011 låg det på 29 procent.

L och MP tappar i profilfrågorna

Miljöpartiet gör ett ännu större ras i frågan om miljöpolitik. 2014 ansåg 62 procent av väljarna att partiet hade bäst politik på området, men nu ligger samma siffra på endast 20 procent, enligt mätningen. Partiet har tappat fem mätningar i rad.

– Det är oerhört dramatiskt. Miljöpartiet har tappat två tredjedelar av det stöd man hade för sin miljöpolitik på sex år. Det saknar motsvarighet, säger Nicklas Källebring opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Mätningen visar också att Socialdemokraterna stärker sitt förtroende för partiets politik i samtliga undersökta områden.

S anses bäst på att leda i kris

Moderaterna har sedan förra mätningen ökat sitt förtroende i frågan om Sveriges ekonomi och har nu samma stöd som Socialdemokraterna.

Deltagarna i undersökningen fick även frågan vilket parti som man tycker är bäst på att leda Sverige i en kris. Överlägset störst stöd får Socialdemokraterna med 34 procent av de tillfrågade. Moderaterna kommer på andra plats med 15 procent, enligt DN/Ipsos.

Totalt har 1 194 röstberättigade intervjuats.

Nyamko Sabuni är orolig för barnen i skolan. Och Liberalerna vill att man tar hårdare tag kring skolplikten på ett nationellt plan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.