Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Liberalerna KU-anmäler Ibrahim Baylan: ”Oacceptabelt”

Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef Cementa, om stoppet.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S). Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Cementas fabrik i Slite på Gotland.
Foto: KARL MELANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liberalerna KU-anmäler näringsminister Ibrahim Baylan (S) och menar att han har försökt tysta ner en rapport om stoppet av Cementa, rapporterar Dagens industri.

”Det är tydligt att Näringsdepartementet har utövat påverkan mot myndigheterna.”, säger Liberalernas näringspolitiska talesperson i ett pressmeddelande.

Den 16 juli beställde regeringen en rapport från Sveriges geologiska undersökning, SGU, över konsekvenserna av ett stopp av produktionen på Cementa. Även Boverket kopplades in för att bedöma effekterna för byggindustrin. Publicering var planerad till 20 augusti.

Men efter önskemål från näringsdepartementet publicerades inte underlaget som planerat. Det framgår av en mejlkorrespondens mellan SGU och Boverket som SvD:s ledarsida berättade i början av september.

”Vi har valt att inte publicera på hemsidan efter kontakt/önskemål från departementet”, skrev SGU:s ställföreträdande generaldirektör Göran Risberg i ett mejl.

KU-anmäls

Under måndagen kallades näringsminister Ibrahim Baylan (S) och miljöminister Per Bolund (MP) till riksdagens näringsutskott, på initiativ av M, KD och L, med anledning av misstankarna om mörkläggning.

Baylan fick idag chansen att förklara sig. Han hade kunnat hålla med oss om att departementets försök till att mörka allvaret i cementkrisen är oacceptabelt och lovat utreda vad som gått snett och varför departementet lagt sig i myndigheternas arbete. Det gjorde han inte, vilket givetvis väcker frågor om statsrådets egen roll i det här,” säger Liberalernas näringspolitiska talesperson Arman Teimouri i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

Det är tydligt att Näringsdepartementet har utövat påverkan mot myndigheterna.”

Även C anmäler

Centerpartiet har också anmält Baylan till KU. Det skriver Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson, på Facebook:

”Enligt uppgifter som framkommit i media ska företrädare på Näringsdepartementet ha ”rekommenderat” SGU att inte publicera den framtagna rapporten på myndighetens hemsida. I media kan man dessutom läsa mejlkonversationer som bekräftar just det här, vilket, om det stämmer, skulle vara ett grovt övertramp av regeringen.”

Näringsministern själv har tillbakavisat anklagelser om att hans departement skulle ha försökt mörka underlaget, och kommenterade det hela till TT förra veckan:

– Jag är lite förvånad över det höga tonläget, det här pm:et går ju i linje med alla underlag vi har haft och har varit offentligt från den minut det kom in till departementet. Dessutom så fort de har begärts ut så har de lämnats ut.

Näringsminister Ibrahim Baylan avgår

Kandiderar inte i riksdagsvalet 2022 meddelade han i veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.