Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Liberalerna föreslår obligatorisk språkförskola för nyanlända barn

Liberalernas integrationspolitiska talesperson Gulan Avci lägger fram förslaget om den obligatoriska språkförskolan på en pressträff.
Foto: Christian Örnberg
Förslaget gäller nyanlända barn och barn till nyanlända från tre års ålder.
Foto: SVEN LINDWALL

Liberalerna föreslår obligatorisk språkförskola för nyanlända barn och barn till nyanlända från tre års ålder. Förslaget presenterades på en pressträff i riksdagen med partiledaren Jan Björklund och partiets integrationspolitiska talesperson Gulan Avci.

Barnen ska delta i verksamheten minst 15 timmar i veckan och omkring 15 000 barn omfattas, enligt Liberalerna.

– Språket är nyckeln till integration. Det är dags att börja se svenska språket som en rättighetsfråga, säger Gulan Avci på presskonferensen.

I dag har alla barn rätt till cirka 15 timmars förskola i veckan från tre års ålder fram till skolplikten börjar i första klass.

I Liberalernas förslag ingår också att svenska språkets roll i förskolans läroplan ska stärkas och att kommuner ska arbeta uppsökande för att få nyanlända barn till förskolan.

Liberalerna menar att förslaget även ska hjälpa nyanlända kvinnor att integreras. Partiet föreslår ökat fokus på föräldralediga och att kommunerna ska ordna kurser i svenska även för föräldrarna.

– Genom att se till att barn går i förskola möjliggör det också för kvinnor och mammor att snabbare påbörja sin etablering i samhället, säger Gulan Avci.


LÄS MER: Björklund: De bästa lärarna bör tjäna 80 000 i månaden 


Reformen kommer att kosta 1,2 miljarder årligen, enligt partiet. Hur det ska finansieras kommer Liberalerna att återkomma till i vårbudgetmotionen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.