Liberalernas integrationspolitiska talesperson Gulan Avci lägger fram förslaget om den obligatoriska språkförskolan på en pressträff. Foto: Christian ÖrnbergLiberalernas integrationspolitiska talesperson Gulan Avci lägger fram förslaget om den obligatoriska språkförskolan på en pressträff. Foto: Christian Örnberg
Liberalernas integrationspolitiska talesperson Gulan Avci lägger fram förslaget om den obligatoriska språkförskolan på en pressträff. Foto: Christian Örnberg
Förslaget gäller nyanlända barn och barn till nyanlända från tre års ålder. Foto: SVEN LINDWALLFörslaget gäller nyanlända barn och barn till nyanlända från tre års ålder. Foto: SVEN LINDWALL
Förslaget gäller nyanlända barn och barn till nyanlända från tre års ålder. Foto: SVEN LINDWALL

Liberalerna föreslår obligatorisk språkförskola för nyanlända barn

Publicerad
Uppdaterad

Liberalerna föreslår obligatorisk språkförskola för nyanlända barn och barn till nyanlända från tre års ålder. Förslaget presenterades på en pressträff i riksdagen med partiledaren Jan Björklund och partiets integrationspolitiska talesperson Gulan Avci.

Barnen ska delta i verksamheten minst 15 timmar i veckan och omkring 15 000 barn omfattas, enligt Liberalerna.

– Språket är nyckeln till integration. Det är dags att börja se svenska språket som en rättighetsfråga, säger Gulan Avci på presskonferensen.

I dag har alla barn rätt till cirka 15 timmars förskola i veckan från tre års ålder fram till skolplikten börjar i första klass.

I Liberalernas förslag ingår också att svenska språkets roll i förskolans läroplan ska stärkas och att kommuner ska arbeta uppsökande för att få nyanlända barn till förskolan.

Liberalerna menar att förslaget även ska hjälpa nyanlända kvinnor att integreras. Partiet föreslår ökat fokus på föräldralediga och att kommunerna ska ordna kurser i svenska även för föräldrarna.

– Genom att se till att barn går i förskola möjliggör det också för kvinnor och mammor att snabbare påbörja sin etablering i samhället, säger Gulan Avci.

 

LÄS MER: Björklund: De bästa lärarna bör tjäna 80 000 i månaden 

 

Reformen kommer att kosta 1,2 miljarder årligen, enligt partiet. Hur det ska finansieras kommer Liberalerna att återkomma till i vårbudgetmotionen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag