Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberaler befarar smutsig strid om partiledarposten

Nyamko Sabuni.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Erik Ullenhag.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Pehrson.Foto: TT NYHETSBYRÅN / Henrik Montgomery
De tre L-kandidaterna Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson i SVT:s Aktuellt i tisdags.

Striden om partiledarposten i Liberalerna hårdnar och det är en tuff och som det verkar smutsig strid som nu väntar. 

I kampanjen för Nyamko Sabuni inriktar man sig nu på att lyfta fram Erik Ullenhags svagheter. Samtidigt kliver nu en tidigare statssekreterare till Sabuni fram och varnar för en kraftig högersväng om hon tar över.

Och nu uttalar sig även den tidigare partiledaren Bengt Westerberg om det han beskriver som ”ett avgörande vägval” för partiet.

Med bara en knapp månad kvar till Liberalernas extra landsmöte i Stockholm den 28 juni, då en ny partiledare ska väljas, står det klart att det är tre personer med olika politiska profiler som det står i mellan. 

På ena sidan står Erik Ullenhag, som betonar sin socialliberala profil och tydligt förknippas med en generös flyktingpolitik och en mjuk inställning i integrationsfrågor efter hans tid som just integrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering.

Erik Ullenhag på tisdagens pressträff.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

På andra sidan står Nyamko Sabuni, även hon med ett förflutet i alliansregeringen, men som då hamnade på kant med såväl Fredrik Reinfeldt som sitt eget parti för sin tuffa profil i frågor kopplade till invandring och integration. 

Hon har tidigare även intagit en position i synen på Sverigedemokraterna som radikalt skiljer sig från partiets nuvarande linje, och förordat att man ska kunna samverka med partiet.

Tillhörde förlorande falang

Den tredje kandidaten Johan Pehrson uppfattas även han stå mer till höger och i vinterns interna strid i partiet om hur man skulle ställa sig i regeringsfrågan tillhörde han den förlorande falangen som drev på för att partiet skulle samarbeta högerut, och inte med Stefan Löfven.

Johan Pehrson.Foto: TT NYHETSBYRÅN / Henrik Montgomery

Från partiet saluför man nu partiledarvalet som ett öppen demokratisk process, där de tre kandidaterna ska åka runt i landet och bli utfrågade inför publik. I många av länsförbunden kommer nomineringsprocessen avgöras genom medlemsomröstningar.

Samtidigt pågår redan en tuff maktstrid i det dolda, och de inom partiet Expressen talat med menar att det ser ut att bli en smutsig tillställning.

Erik Ullenhag är alltjämt favorit, och hans försprång anses ha förstärkts sedan han klev fram på tisdagen och tillkännagav sin kandidatur.

Siktar på ömma punkter

Men från dem inom partiet som driver på för Nyamko Sabuni lyfter man internt fram två ömma punkter, som de ser det, i Erik Ullenhags politiska cv.

 Det ena gäller det som beskrivs som hans mjuka attityd i integrationsfrågor, och där pekar man på att han i samband med valet 2002 tog strid mot den tuffa linje som drevs igenom av Lars Leijonborg, med bland annat språkkrav för medborgarskap.

– Han motstånd redan 2002 kommer att vändas emot honom. Han har varit på fel kurs hela vägen och det hänger ihop med att hans tid som integrationsminister ses som ett stort misslyckande, säger en källa i partiet.

 Den andra ömma punkten som nu sprids internt gäller att Ullenhag var en av huvudpersonerna när Decemberöverenskommelsen förhandlades fram, en överenskommelse som i princip alla i dag tar avstånd i från. 

– Han var den som förhandlade fram hela upplägget, och det ansvaret för Decemberöverenskommelsen kommer också förfölja honom på mötena och utfrågningarna som nu ska ske, fortsätter källan.

Tar ställning – mot Sabuni

Men det sker också en mobilisering på andra sidan, där Nyamko Sabuni utmålas som opålitlig i synen på SD. Även hennes ledaregenskaper ifrågasätts. 

Nyamko Sabuni höll presskonferens 11 april.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under hennes tid som minister med ansvar för integrationen och senare jämställdhet utbröt flera konflikter på hennes departement. Bland annat drev Nyamko Sabuni på för obligatoriska gynekologkontroller för alla flickor i högstadieåldern, bland annat för att motverka könsstympning.

Nu kliver Nyamko Sabunis tidigare statssekreterare Amelie von Zweigbergk fram och tar tydlig ställning mot henne och för Erik Ullenhag som ny partiledare.

– Det här är mer än ett partiledarval. Det är ett val om vilken politisk inriktning Liberalerna ska ha och jag tycker Erik Ullenhag är den absolut mest lämpade. I den tid vi lever i, med starka nationalistiska partier på frammarsch behöver vi en partiledare om tar tydlig ställning och driver en socialliberal linje, säger hon.

Vilken linje står Nyamko Sabuni för menar du?

– Jag tycker Erik är väldigt mycket mer tydlig i de här frågorna. När det gäller Nyamko är jag inte säker på var hon står. Jag är orolig att hon skulle föra partiet högerut. 

Amelie von Zweigbergk.Foto: JULIA DANSARIE

Amelie von Zweigbergk har ett långt förflutet i partiet. Hon var pressekreterare hos Bengt Westerberg, och har varit statssekreterare hos såväl Lars Leijonborg som Jan Björklund. 

Men när hon arbetade åt Nyamko Sabuni utbröt en konflikt, som slutade med att hon tvingades bort. 

– Vi hade olik uppfattning om hur man skulle arbeta, säger Amelie von Zweigbergk utan att vilja utveckla det ytterligare. 

– Jag har under alla mina år sett ganska mycket av vilka utmaningar man ställs inför som partiledare. Och jag vet att det krävs en politisk bredd men också att man är villig att lyssna in och brygga över skilda uppfattningar i partiet. Där tror jag Erik Ullenhag är överlägsen, säger hon.

LÄS MER: Nyamko Sabuni – flyktingen som vill bli statsminister 

Westerberg: ”Politiskt vägval”

Just nu bedöms det stå mellan Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag, men just det faktum att striden mellan dem tycks bli så hård och få inslag av smutskastning gör att Johan Pehrson inte ska räknas ut, menar vissa internt – även om han hittills inte har något stöd att tala om.

Den tidigare partiledaren Bengt Westerberg, som stod för en socialliberal linje som påminner om den Erik Ullenhag nu för fram, beskriver det stundande partiledarvalet som helt avgörande för partiets framtid. 

– Det politiska vägvalet är mer viktigt än personen, säger Westerberg som var partiledare 1983-1995.

Bengt Westerberg.Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Han säger att han inte vill ta ställning i partiledarvalet, och kommer stödja vem som än blir vald, men han gör ingen hemlighet av vad han står i striden i regeringsfrågan och januariöverenskommelsen.

– Jag tycker att partiet agerade rätt i vintras när man inledde samarbetet med Socialdemokraterna. Jag tycker man fick ut mycket bra politik av det. Och nu pratar jag inte bara om några enskildheter utan jag tycker helheten i överenskommelsen är bra för Sverige och något vi ska stå upp för, säger Bengt Westerberg.

Expressen har tidigare rapporterat att Nyamko Sabuni backas upp av Lars Leijonborg (partiledare 1997-2007), även om han hittills inte har gått ut offentligt och uttalat sitt stöd.

LÄS MER: Johan Pehrson tillkännager sin kandidatur på Expressen Debatt 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.