Liberalen gick emot partiet: ”Obegripligt ändrat sig”

Nina Lundström (L) röstade gult, emot partilinjen, i måndags statsministeromröstning.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Liberalernas ledamot Nina Lundström valde att rösta gult för Magdalena Andersson och gick därmed emot partilinjen i dagens statsministeromröstning. 

Förra veckan röstade hon rött – och har alltså ändrat sig.

”Jag ser inga andra realistiska alternativ i detta svåra parlamentariska läge”, skriver ledamoten själv på sin blogg om beslutet.

– Det beklagar jag. Vi ska uppträda enigt och tillsammans, och det gjorde vi i onsdags, säger Johan Pehrson, Liberalernas gruppledare.

Under måndagens statsministeromröstning valde Liberalernas Nina Lundström att rösta gult och därmed släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

Förra veckans omröstning röstade ledamoten rött och följde partilinjen, men ändrade sig alltså inför dagens omröstning.

Johan Pehrson: ”Obegripligt”

Liberalernas gruppledare Johan Pehrson säger att han beklagar ledamotens röstbeslut.

– Nina Lundström har obegripligt ändrat sig. Det är samma uppställning och samma logik tycker jag, så det är tråkigt och jag är ledsen för min grupps vägnar, säger Johan Pehrson, Liberalernas gruppledare till Expressen.

Nina Lundström har även tidigare röstat emot partilinjen, då hon i somras släppte fram Stefan Löfven som statsminister. Motiveringen var då att hon ville hedra vallöftet som partiet gav om att inte regera med Sverigedemokraterna.

Ledamoten om egna beslutet

sin egen blogg har Nina Lundström gett en lång förklaring till varför hon beslutat gå emot partilinjen – och varför hon för en vecka sedan gjorde annorlunda.

”Jag har motiverat min röst i riksdagsgruppen med att den rådande osäkerheten och risken för en icke hållbar situation gjorde att jag röstade rött”, skriver Nina Lundström om den första rösten och förklarar att hon befarade att en regering bestående av S och MP inte skulle vara hållbar. 

Helomvändningen förklarar hon med det parlamentariska läget, vallöften och konstitutionella skäl.

”Jag ser inga andra realistiska alternativ i detta svåra parlamentariska läge. Alternativen är prövade många gånger. Talmannen har gjort en bedömning. Om inga alternativ finns återstår extraval”, skriver Nina Lundström i sitt blogginlägg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.