Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tilltänkte premiärministern avgår efter regeringskaoset

Mustafa Adib, tillförordnad premiärminister i Libanon, avgår.Foto: NABIL MOUNZER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Libanons tilltänkte premiärminister Mustafa Adib lämnar sin post efter att det inte gått att forma en ny regering, rapporterar AP. 

Det är bara en månad sedan han fick uppdraget, efter den enorma explosionen som ledde till regeringens avgång.

Libanons regering avgick den 10 augusti efter jätteexplosionen i Beiruts hamn där nästan 200 personer dog. Det ledde till stora protester i landet.

– Vi tar ett steg tillbaka för att stå tillsammans med folket så att vi kan utkämpa slaget för förändring tillsammans, sa premiärminister Hassan Diab då.

Den senaste regeringen fortsätter att styra under en övergångsperiod, och Mustafa Adib fick uppdraget att bilda en ny. Det har inte gått, och nu lämnar Adib sitt uppdrag som tilltänkt premiärminister, rapporterar AP.

Aoun: Kan vara ”dödsdömt”

Tidigare var han sedan åtta år tillbaka Libanons ambassadör i Tyskland.

I veckan sa president Michel Aoun till reportrar att landet kan vara ”dödsdömt” om man inte kan enas om ett nytt styre snart, skriver TT.

Efter att Mustafa Adib haft ett kort möte med Michel Aoun på lördagen, meddelade han att han ger upp försöken att bilda en ny regering, enligt AP. Det var framför allt på grund av svårigheter kring det blivande finansdepartementet och finansministerposten, skriver Al Jazeera.

Finansministern kommer att ha av viktig roll att ta Libanon ur den stora ekonomiska krisen.

Mer om Libanon:

Expressens Kassem Hamadé rapporterar från Libanon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.