Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Libanesen Mohammad sköts ihjäl – Hizbollah kan hämnas

IDF menar att de har förstört flera kilometer tunnlar.
Mohammad Tahan är det första offret på den libanesiska sidan sedan kriget mellan Israel och Hamas. Han dödades fredagen 14 maj.
Foto: Privat
Hezbollah-sympatisörer demonstrerar vid gränsen.
Foto: MOHAMMED ZAATARI / AP TT NYHETSBYRÅN
Hezbollah-sympatisörer viftar med sina flaggor.
Foto: MOHAMMED ZAATARI / AP TT NYHETSBYRÅN

Mohammad Tahan är det första offret på den libanesiska sidan sedan kriget mellan Israel och Hamas började för sex dagar sedan. 

Mohammad och hans vänner demonstrerade vid gränsen i södra Libanon när han sköts ihjäl. 

Libanesiska Hizbollah adopterade honom som sin egen ”martyr”.

Qasim Tahan är hemma i en av Beiruts södra förorter och sörjer. I bakgrund hör man en man läser ur Koranen högt. Qasims 21-årige son Mohammad Tahan är död. Han sköts ihjäl av israelisk militär vid gränsen mellan Libanon och Syrien på fredagen. Han är det första offret på den libanesiska sidan sedan kriget mellan Hamas och Israel började för sex dagar sedan.

Det var när ett tiotals unga män och kvinnor samlades vid en gränspunkt mellan Israel och Libanon tidigare under fredagen. De demonstrerade mot Israel. Medan Mohammad höll på att slå sönder en övervakningskamera som den israeliska armén satt upp på en stolpe på gränsen mellan Libanon och Israel sköts han ihjäl. Han träffades i ryggen, enligt hans familj. 

– De transporterade honom till sjukhuset men läkarna kunde inte rädda hans liv, säger hans pappa Qasim Tahan som hyllar sin son. 

Första offret i Libanon sedan upptrappningen

Det är första gången en libanes skjuts ihjäl av israelisk armé i samband med protester vid gränsen mellan Libanon och Israel som är hårt övervakad på båda sidor. Vid tidigare tillfällen demonstrerade libaneser längs gränsen utan att man öppnade eld från den israeliska sidan.

– Det är ett tydligt brott mot eldupphörsavtalet 1701. Libanon kommer att utreda det och vi kommer att gå vidare till internationell domstol för att ställa Israel inför rätta. Min son var inte beväpnad och de demonstrerade fredligt, säger Qasim Tahan. 

Men under lördagen publicerade den libanesiska väpnade gruppen bilder på den unga mannen när han bär vapen i ett tidigare tillfälle. Även hans kista är omsvept i en Hizbollah-flagg. Det är en tydlig signal om att Hizbollah adopterar Mohammed Tahan som sin egen medlem. Det tolkas som ett direkt hot mot Israel. Sedan tidigare har Hizbollah hotat med att varje medlem som dödas av Israel kommer den islamistiska gruppen att hämnas.
Sedan kriget mellan Hamas och Israel startade för sex dagar sedan har säkerheten skärpts mycket längs den israeliska gränsen. I torsdags avfyrades tre raketer från södra Libanon mot Israel men hamnade i Medelhavet.

Mohammad, 21, begravdes på fredagen

Ingen grupp tog på sig ansvaret och den libanesiska polisen uppgav senare att man gripit de ansvariga utan att lämna ut detaljer om vilka de var. Under gårdagen har det hållits protester både längs Libanons gräns med Israel och längs Jordaniens gräns med Israel. 

Tidigare på fredagsmorgonen rapporterade lokala medier att Israeliska helikoptrar attackerade ett fordon som tros tillhöra libanesiska väpnade gruppen Hizbollah. Men Hizbollah kommenterade inte uppgiften. 

Israeliska medier rapporterade att den israeliska armén avfyrade varningsgranater mot demonstranterna i Libanon när de försökte klippa taggtrådsstängsel för att ta sig över till israelisk mark och sätta eld på åkrarna.

Då sköts Mohammad Tahan ihjäl. 

– Min son studerade vid första året vid universitet och han skulle bli ingenjör, säger Qasim Tahan. 

Mohammad Tahan begravdes under fredagen men läget vid gränsen mellan Israel och Libanon fortsätter att vara mycket spänt. Många är oroliga att kriget mellan Israel och Hamas kommer att sprida sig även till Libanon.

Libanons president Michel Aoun fördömde beskjutning av civila och förklarade i en kort tweet att landets utrikesminister ska anmäla det inträffade till FN

Mellanösternkännaren: ”Återstår att se om FN lyckas”

Mellanösternkännaren Anders Persson: USA ovilliga att använda Säkerhetsrådet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.