Liam nekas försäkring – på grund av sin vikt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jenny Blomdahls åtta månader gamla son Liam nekas barnförsäkring – på grund av sin vikt.
Foto: Privat
När Liam föddes vägde han 4,1 kilo och i dag ligger han på ungefär tolv kilo.
Foto: Privat
"Vi blev verkligen paffa och upprörda", säger hon om beslutet.
Foto: Privat

Jenny Blomdahls son Liam nekas barnförsäkring eftersom försäkringsbolaget anser att han "ökar för snabbt i vikt".

– För mig betyder det att han, på ren svenska, är för tjock. Jag blev skitförbannad när jag läste deras beslut, säger hon.

Jennys Blomdahls son Liam föddes för åtta månader sedan och när han var fyra månader gammal började Jenny och sambon Jonne Hautala fundera på att teckna en barnförsäkring till sonen – detta för att hennes tidigare gravidförsäkring skulle upphöra inom kort.

Jenny och Jonne skickade därför in sin ansökan till försäkringsbolaget Länsförsäkringar, men i förra veckan fick de ett avslag på sin ansökan.

"Efter att vi har gjort en hälsoprövning kan vi tyvärr inte erbjuda försäkringen. Anledningen är något snabbt ökande vikt", står det i beslutet.

– För mig betyder det att han, på ren svenska, är för tjock. Jag blev skitförbannad när jag läste deras beslut.

"Kunde utveckla diabetes"

Jennys sambo ringde försäkringsbolaget för att försöka förstå hur beslutet hade tagits.

– Då fick han höra att sonen hade ökat betydligt i vikt kontra hans huvudomfång – vad det nu betyder – och att det fanns en risk för att han skulle utveckla diabetes i framtiden, därför kunde vi inte teckna en försäkring. De ville därför att vi skulle ansöka om på nytt när Liam blev ett år gammal. Vi blev verkligen paffa och upprörda.

När Liam föddes vägde han 4,1 kilo och i dag ligger han på ungefär tolv kilo.

– Vi vet ju att han har ökat i vikt och vi har märkt att han ökade ganska mycket under en period, men vi tänkte bara att han är ett friskt barn, bebisar ska ju vara tjocka och gulliga. Och när han börjar gå så kommer ju det ändra sig direkt.

Har ingen viktgräns

Enligt Johan Negert, medicinskt riskbedömningsansvarig på Länsförsäkringar, har de inga generella viktgränser – i stället gör de en individuell bedömning och tittar på de utvecklingskurvor som BVC använder sig av.

– Det finns anledningar till att just dessa parametrar följs av barnavården då avvikelser av dessa kan indikera bakomliggande besvär eller sjukdom, säger Johan Negert och fortsätter:

– Det kan ibland innebära att vi måste avvakta och få en längre observationstid och/eller ytterligare kontroller innan vi kan erbjuda försäkring. Spädbarn utvecklas olika och det har vi tagit höjd för i våra riktlinjer och det är ju, naturligtvis, fullt normalt att ett barn ska växa och gå upp i vikt.

Diskriminerar sonen

Men Jenny känner att försäkringsbolaget diskriminerar hennes son på grund av hans vikt.

– Man kan inte sätta ett mått på bebisar, alla ser olika ut. Det är löjligt att de säger att han kan få diabetes, jag kan ju bli påkörd i morgon, ska då inte jag få ha en försäkring?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.