Jenny Blomdahls åtta månader gamla son Liam nekas barnförsäkring – på grund av sin vikt. Foto: PrivatJenny Blomdahls åtta månader gamla son Liam nekas barnförsäkring – på grund av sin vikt. Foto: Privat
Jenny Blomdahls åtta månader gamla son Liam nekas barnförsäkring – på grund av sin vikt. Foto: Privat
När Liam föddes vägde han 4,1 kilo och i dag ligger han på ungefär tolv kilo. Foto: PrivatNär Liam föddes vägde han 4,1 kilo och i dag ligger han på ungefär tolv kilo. Foto: Privat
När Liam föddes vägde han 4,1 kilo och i dag ligger han på ungefär tolv kilo. Foto: Privat
"Vi blev verkligen paffa och upprörda", säger hon om beslutet. Foto: Privat"Vi blev verkligen paffa och upprörda", säger hon om beslutet. Foto: Privat
"Vi blev verkligen paffa och upprörda", säger hon om beslutet. Foto: Privat

Liam nekas försäkring – på grund av sin vikt

Publicerad

Jenny Blomdahls son Liam nekas barnförsäkring eftersom försäkringsbolaget anser att han "ökar för snabbt i vikt".

– För mig betyder det att han, på ren svenska, är för tjock. Jag blev skitförbannad när jag läste deras beslut, säger hon.

Jennys Blomdahls son Liam föddes för åtta månader sedan och när han var fyra månader gammal började Jenny och sambon Jonne Hautala fundera på att teckna en barnförsäkring till sonen – detta för att hennes tidigare gravidförsäkring skulle upphöra inom kort.

Jenny och Jonne skickade därför in sin ansökan till försäkringsbolaget Länsförsäkringar, men i förra veckan fick de ett avslag på sin ansökan.

"Efter att vi har gjort en hälsoprövning kan vi tyvärr inte erbjuda försäkringen. Anledningen är något snabbt ökande vikt", står det i beslutet.

– För mig betyder det att han, på ren svenska, är för tjock. Jag blev skitförbannad när jag läste deras beslut.

"Kunde utveckla diabetes"

Jennys sambo ringde försäkringsbolaget för att försöka förstå hur beslutet hade tagits.

– Då fick han höra att sonen hade ökat betydligt i vikt kontra hans huvudomfång – vad det nu betyder – och att det fanns en risk för att han skulle utveckla diabetes i framtiden, därför kunde vi inte teckna en försäkring. De ville därför att vi skulle ansöka om på nytt när Liam blev ett år gammal. Vi blev verkligen paffa och upprörda.

När Liam föddes vägde han 4,1 kilo och i dag ligger han på ungefär tolv kilo.

– Vi vet ju att han har ökat i vikt och vi har märkt att han ökade ganska mycket under en period, men vi tänkte bara att han är ett friskt barn, bebisar ska ju vara tjocka och gulliga. Och när han börjar gå så kommer ju det ändra sig direkt.

Har ingen viktgräns

Enligt Johan Negert, medicinskt riskbedömningsansvarig på Länsförsäkringar, har de inga generella viktgränser – i stället gör de en individuell bedömning och tittar på de utvecklingskurvor som BVC använder sig av.

– Det finns anledningar till att just dessa parametrar följs av barnavården då avvikelser av dessa kan indikera bakomliggande besvär eller sjukdom, säger Johan Negert och fortsätter:

– Det kan ibland innebära att vi måste avvakta och få en längre observationstid och/eller ytterligare kontroller innan vi kan erbjuda försäkring. Spädbarn utvecklas olika och det har vi tagit höjd för i våra riktlinjer och det är ju, naturligtvis, fullt normalt att ett barn ska växa och gå upp i vikt.

Diskriminerar sonen

Men Jenny känner att försäkringsbolaget diskriminerar hennes son på grund av hans vikt.

– Man kan inte sätta ett mått på bebisar, alla ser olika ut. Det är löjligt att de säger att han kan få diabetes, jag kan ju bli påkörd i morgon, ska då inte jag få ha en försäkring?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag