Lewinsky bryter tystnaden om Clinton

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Monica Lewinsky berättar för första gången om sexskandalen med USA:s expresident Bill Clinton.
Bill Clinton fick utstå mycket kritik när det blev känt att han haft en sexuell relation med Monica Lewinsky mellan 1995 och 1997.
Foto: Charlie Neibergall
Här syns Bill Clinton och Monica Lewinsky tillsammans.

Nu tar den amerikanske presidenten Bill Clintons praktikant och älskarinna Monica Lewinsky, 40, bladet från munnen och berättar för första gången sin egen sanning.

I det amerikanska månadsmagasinet Vanity Fair, med över en miljon exemplar i upplaga, skriver hon bland annat om hur hon frestades att begå självmord under den förödmjukande utredningen om relationen till Clinton.

Monica Lewinsky, då 25 år, och Bill Clinton inledde en sexuell relation i Vita huset 1995 och först 1998 erkände Clinton, efter många om och men, att han hade haft en "olämplig fysisk relation" med Lewinsky. Handömdes dessutom till böter för att han tidigare nekat – och ljugit – om relationen.

Lewinsky skriver nu att hon ångrar djupt vad som skedde.

Och att "det är dags att bränna baskern och begrava den blå klänningen".

Hennes blå klänning blev nämligen ett av bevisföremålen för att hon talade sanning. På klänningen, som hon sparat, fanns nämligen spermafläckar som sades komma från presidenten.

"Min chef uttnyttjade mig"

Monica Lewinsky kommenterar ryktet om att hennes långa tystnad skulle bero på att paret Clinton har betalat henne för att knipa käft.

– Jag försäkrar, inget kan vara längre ifrån sanningen än det, skriver hon.

Lewinsky menar att hon vill rensa luften och ta tillbaka sin historia och ge den hennes eget slut. Hon poängterar att hennes affär med Clinton var en relation mellan två vuxna människor.

– Visst, min chef utnyttjade mig, men jag kommer alltid att stå fast vid versionen – det var en samförståndsrelation.

Lewinsky skriver, att efter skandalen fick hon massor av erbjudanden om att berätta – budet var uppe i 10 miljoner dollar – men hon tyckte inte att det var rätt att göra det. Hon flyttade senare till London där hon tog en magisterexamen i socialpsykologi, och flyttade vidare till Los Angeles, New York och Portland.

Hela historien finns tillgänglig i Vanity Fairs digitala upplaga den 8 maj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.