Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leverantör sparkas efter läckan på 1177

Medhelp, som tar emot patientsamtal via 1117 Vårdguiden, säger nu upp avtalet med teknikleverantören.

Bakgrunden är skandalen där miljontals inspelade samtal till 1177 legat öppna på nätet.

– Vi försöker identifiera patienterna i de ljudfiler som avlyssnats och ta kontakt med dem, säger Björn Arlinger på Medhelp.

Det var i tisdags tidningen Computer Sweden avslöjade tidningen att miljontals inspelade samtal till 1177 Vårdguiden legat tillgängliga på en oskyddad server.

Känsliga patientuppgifter har därigenom legat öppna under en lång tid, och Datainspektionen ser allvarligt på det inträffade.

Samtalen har besvarats av Medicall som är en underleverantör till företaget Med Help som tar emot patientsamtal via 117 Vårdguiden.

Kopplade bort servern

Med Help har tillsatt en stor utredning för att ta reda på exakt vad som hänt. Under onsdagen meddelade Med Help även att man säger upp avtalet med företaget som levererat den tekniska lösningen till de företag som i sin tur är underleverantörer till 1177 Vårdguiden.

– Mot bakgrund av det som hänt väljer vi att avsluta avtalet. Det är en förtroendefråga och det är klart det ligger ett ansvar hos dem, säger Björn Arkinger, affärsområdeschef på Medhelp.

Enligt Med Help har företaget på uppdrag av Medicall hanterat lagringen av vissa samtal till 1177 Vårdguiden. Den aktuella servern är nu bortkopplad och under utredning.

– Det är en stor mängd data att gå igenom och de har hållit på hela natten och håller fortfarande på bara med att säkra bevisning, berättar Björn Arkinger.

55 patienter har blivit avlyssnade

Han uppger vidare att man konstaterat att totalt 55 ljudfiler blivit avlyssnade på nätet. Nu försöker man identifiera patienterna i dessa filer för att kunna kontakta dem.

– Totalt har sju IP-adresser varit inne på servern, flera av dem är från medierna i samband med avslöjandet.

Medhelp överväger att göra en polisanmälan med anledning av läckan på 1177-tjänsten.

– Det återstår att se var vi hamnar efter vår utredning. Men det diskuteras om att polisanmäla, säger Björn Arkinger.

Vågar allmänheten ringa 1177 Vårdguiden nu?

– Ja det gör man definitivt.