Leveransproblem ger tomma hyllor på Systemet

Systembolagets uppmaning för att minska trängseln
Systembolagets hyllor gapar tomma.
Foto: Patrik C Österberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vissa hyllor gapar tomma i flera Systembutiker i landet. Orsaken är leveransproblem från distributörerna.

– Det är ett ansträngt läge. Distributören hinner inte plocka alla ordrar i tid vilket gör att varor inte kommer med den förväntade leveransen. Och man har också svårt att få tag på chaufförer och lastbilar, säger Anders Porelius, presschef på Systembolaget, till TT.

Problemet gäller inte bara Systembolaget, då de anlitar samma distributörer som till exempel flera stora livsmedelskedjor.

Men pandemin har inneburit att många avstått restaurangbesök och införseln av alkohol från utlandet har begränsats av reserestriktionerna. I stället är det ett högt tryck mot Systembolaget.

Kommer att bestå


Bolaget redovisar en ökad försäljningsvolymen under första halvåret 2021 med 11,7 miljoner liter. Och intäkterna gick upp med med åtta procent.

– Sedan ska vi komma ihåg var vi befinner oss. Det är sommar och då är det ett säsongsbetonat högre tryck på vissa produkter. Då blir det känsligt när de varor vi beställt inte kan levereras, säger Anders Porelius.

Problemet är inte geografiskt betingat, utan gäller över hela landet.

– Men det gäller inte alla butiker. Runt om i landet, men bara i vissa butiker, säger Porelius.

Ingen hamstring


Och de som besöker det lokala Systemet får räkna med fortsatta problem också i augusti.

– Vi kan nog förvänta oss de här störningarna under resten av sommaren, säger Porelius.

Bolaget försöker informera sina kunder om situationen så gott det går.

– Och vi ser inga tecken som tyder på att kunder skulle köpa mer för att inte riskera att att bli utan, säger Anders Porelius.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.