Lärarinnan Kath Kelly levde på ett pund om dagen i ett år efter att hon slagit vad med sina vänner. Hon vann vadet - och lyckades till och med åka på utlandssemester under året. Foto: Swns.Com/Bulls
Lärarinnan Kath Kelly levde på ett pund om dagen i ett år efter att hon slagit vad med sina vänner. Hon vann vadet - och lyckades till och med åka på utlandssemester under året. Foto: Swns.Com/Bulls

Levde på ett pund om dagen - i ett år

Publicerad
Uppdaterad
Kath Kelly slog vad om att hon kunde leva på ett pund om dagen i ett helt år. Inte nog med att hon vann vadet, under året hittade hon dessutom kärleken, åkte på utlandssemester och blev författare.
- Jag åt mycket bröd, säger snåljåpen till Daily Mail.
Lärarinnan Kath Kelly från Bristol i England var rätt full när hon slog vad, det ska sägas. När hon senare gjorde klart att det var allvar blev vännerna förfärade:
– De försökte alla stoppa mig. De trodde att jag skulle leva som en munk och aldrig gå ut, eller bara snylta på dem hela tiden, säger hon till Daily Mail.
Reglerna löd som följer: Kath Kelly fick lägga undan pengar till hyra, vatten och el. Allt annat, som mat, resor, kläder och socialt liv fick bara kosta ett pund om dagen eller 4300 kronor på ett år.

Bufféernas drottning

Det låter som en omöjlig uppgift. Hur ska man hålla sig mätt en dag för 12 kronor?
– Jag var bufféernas drottning. Jag var ute hela tiden.
Kath gick på föreläsningar, vernissage och boklanseringar. Överallt där det fanns gratis mat stod hon och stoppade i sig.
Hon plockade småmynt på gatan och fick ihop 1400 kronor på ett år. Hon plockade bär och frukter ute i naturen och cyklade överallt.
Hon ringde ingen utan lämnade en lapp om någon inte var hemma.
Slaktare och stormarknader lät henne ofta få rabatt på matvaror vid stängningsdags.

Utlandssemester

Det blev mycket bröd, soppor och grönsaker det här året, och köttfärspajer som delas ut i affärerna gratis vid jul.
Kath lyckades till och med åka på utlandssemester:
– Jag fick åka gratis med en fransk kvinna till Bretagne där jag hälsade på min bror. Sedan åkte jag hem med en lastbilschaffis.
Kath hade sitt snåla år 2006 och arbetade gratis på en bondgård. Där träffade hon sin pojkvän som hon fortfarande är ihop med.
Hela äventyret blev dessutom en bok som nyligen givits ut i England.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag