Anders Lettström - här tillsammans med kung Carl Gustaf - skriver på DN:s debattsida i dag. Foto: Stefan Söderström
Anders Lettström - här tillsammans med kung Carl Gustaf - skriver på DN:s debattsida i dag. Foto: Stefan Söderström

Lettström: "Jag såg mig tvingad"

Publicerad
Uppdaterad
Kungavännen Anders Lettström skriver på DN Debatt att han ljög för maffian om att han informerat kungen om sina kriminella kontakter.
Nu kritiseras artikeln av flera PR-experter.
"Lettström verkar ha tagit ljugande på entreprenad. Trovärdighet? Noll!", skriver medierådgivaren Paul Ronge på Twitter.
- Lettströms trovärdighet är oerhört låg, säger PR-konsulten Niclas Lövkvist.
Kungens vän Anders Lettström skriver att han en tid efter att boken "Den motvillige monarken" kommit ut ville ta reda på vem som låg bakom - vad han själv hävdar - en rad felaktiga påståenden.
Då påbörjades samarbetet med Lars Axelsson, känd som "Porr-Lasse" och tidigare dömd för brott.
"En bekant erbjöd sig att hjälpa till att bringa klarhet i vad som låg bakom alla rykten. Han sammanförde mig med en för mig obekant person som vid senare granskning visade sig ha samröre med kriminella", skriver Anders Lettström i DN.

"Jag såg mig tvingad"

För första gången medger Lettström också att han betalat pengar till maffian.
"Jag såg mig också tvingad att i en uppgörelse, biträdd av advokater, betala en summa för att få ro", skriver han i DN.
Han hävdar att kungen varken var inblandad eller informerad om dessa kontakter.
När Aftonbladet nyligen konfronterade Anders Lettström med ljudupptagningar på vilka han säger att han informerat kungen om sina kontakter, hävdade kungavännen att banden var manipulerade. Nu ändrar han sig och skriver på DN Debatt att han under samtalen med de kriminella sa saker som han trodde att de ville höra: "vilket inte alltid i och för sig var sant".
Medierådgivaren Paul Ronge sågar Anders Lettströms debattartikel. Så här skriver han på Twitter.
"Lettström verkar ha tagit ljugande på entreprenad. Trovärdighet? Noll!"
PR-konsulten Niclas Lövkvist tycker att Anders Lettström försöker måla upp bilden av sig själv som en liten aktör som hamnat i något sorts spel som han inte kunnat bemästra.
- Det första jag tänkte när jag läste artikeln var "Vem av mina kolleger fick jobbet?". Jag är ganska övertygad om att det är någon konsult eller något företag som har skrivit det här åt honom, säger Niclas Lövkvist.
Vilken trovärdighet har Anders Lettström?
- Lettströms trovärdighet är oerhört låg av många olika skäl. Inte minst för att han först hävdade att bandinspelningarna måste vara förfalskade, och när han sedan överbevisas kommer en debattartikel formulerad på det här sättet.
- Även kungen har tagit avstånd från Lettström och litar inte på honom längre. Medierna litar inte på honom och vi andra litar knappast på honom heller, säger Lövkvist.

"Oseriös journalistik"

I debattartikeln riktar kungens skandalvän också kritik mot mediernas hantering av fallet. Särskilt kritisk är Lettström mot kvällstidningarna:
"Mediernas många gånger oseriösa journalistik har lett till att somliga okritiskt tagit till sig denna rapportering och därför överreagerat."
I debattartikeln antyder Lettström att Expressen skulle ha publicerat felaktiga uppgifter om när han träffade kungen i samband med en roddtävling.

Mattsson: Blev förvånad

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i går kväll:
- Jag blev så förvånad när jag läste DN Debatt att jag omedelbart ringde Anders Lettström. Han har ju direkt till bland annat mig, på rak fråga om just den här publiceringen, tillstått att inget i Expressen var fel.
- Båda kvällstidningarna har - tack vare flera bandinspelningar - sakligt återgett Lettströms egna ord från mötena med maffian.
Thomas Mattsson igen:
- Det är förståeligt om Lettström nu upplever sig pressad av avslöjandena och därför försöker göra sig ett bättre namn hos sina gamla vänner, men han har tyvärr dåliga rådgivare om han tror att en svepande och osaklig debattartikel i DN kan flytta fokus från det faktum att till och med riksdagens konstitutionsutskotts ordförande vill ha besked om vad som egentligen hände när Lettström umgicks med brottslingar?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag