Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lettland går till val – Putin-vänligt parti väntas vinna

Harmoniledaren Nils Ušakov vill inte utesluta samarbeten med någon, skriver Reuters.Foto: ROMAN KOKSAROV / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANATOLY MALTSEV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Putinvänliga partiet Harmoni väntas bli det största partiet i det lettiska valet på lördagen.

Övriga partiet har tagit avstånd från dem på grund av kopplingen till Ryssland.

Samtidigt vill ledaren Nils Ušakov inte utesluta samarbeten med någon, skriver Reuters.

– De är lite som en trojansk häst i Europeiska unionen, när vi pratar om EU:s utrikespolitik gentemot Ryssland, säger Andis Kudors vid CEEPS.

Lettlands ställning är speciell. Med sin 27 mil långa gräns mot Ryssland och sin historia som en Sovjetstat fram till 1991 sticker de ut som medlemmar i både EU och Nato.

Runt 25 procent av landets invånare är etniska ryssar – därutöver finns stora delar vitryssar och ukrainare. I huvudstaden Riga uppskattas hälften av invånarna prata ryska.

Och nu går letterna till val. De stora frågorna har varit sjukvård, om samkönade äktenskap ska tillåtas och korruption, skriver nyhetsbyrån AP. Största parti på förhand: Harmoni, vars fullständiga namn är Socialdemokratiska partiet ”Harmoni”.

Letter röstar på lördagen.Foto: TOMS KALNINS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ökad rysk närvaro i Östersjön

Övriga partier i Lettland har tagit avstånd från Harmoni och partiledaren Nils Ušakov, på grund av deras nära samröre med Ryssland och det regerande ryska partiet Enade Ryssland som Vladimir Putin var ledare för mellan 2008 och 2012.

Harmonis stöd är starkast i östra Lettland, där den ryska minoriteten är som störst.

Lettland upplever stark påverkan från ryskt håll vad gäller medier, företagande och politiken, skriver AP vidare. Samtidigt har Ryssland trappat upp sin militära närvaro i närheten av Baltikum – Estland, Lettland, Litauen – och Östersjön.

Lettlands sittande premiärminister Maris Kucinskis tillhör ZZS, och från experthåll ses det som osannolikt att de skulle kunna ingå i en koalition med Harmoni.Foto: VALDA KALNINA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryssland kan påverka EU inifrån

Näst störst väntas De grönas och böndernas förbund, ZZS, bli. Lettlands sittande premiärminister Maris Kucinskis tillhör ZZS, och från experthåll ses det som osannolikt att de skulle kunna ingå i en koalition med Harmoni, just på grund av rysskopplingarna.

– Vi står vid ett vägskäl. Antingen kommer vi bilda ny regering, eller så kommer de göra det, säger Kucinskis enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Adis Kudors vid CEEPS, ett center för studier om östeuropeisk politik, kan Harmoni användas av Ryssland för att påverka EU.

– De är lite som en trojansk häst i Europeiska unionen, när vi pratar om EU:s utrikespolitik gentemot Ryssland, säger Kudors till Reuters.

Tidigare i år avslutade Harmoni dock sitt långa samarbete med Enade Ryssland, något som väntas dra till sig fler väljare från andra håll, skriver AP. Vidare har Harmoni meddelat att de inte utesluter att samarbeta med något annat parti i Lettland, och att väljarna måste respekteras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.