Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leslie, 35, anmälde sin mamma efter upploppet

Första damens planer – efter sortin från Vita huset.
Trump-supportrar på väg mot Kapitolium 6 januari.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Vissa upprorsmakare har anmälts av familj och vänner.
Foto: JOSE LUIS MAGANA / AP TT NYHETSBYRÅN
FBI har fått in över 100 000 tips om deltagare vid stormningen av Kapitolium.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

Stormningen av Kapitolium har inte bara skakat demokratin – den har splittrat familjer.

Nu berättar anhöriga om hur de anmält familjemedlemmar och vänner.

En av dem är Leslie, 35, som tipsade FBI om sin mamma.

– Det kändes som döden, ärligt talat, säger hon till The Washington Post.

Människor runtom i USA hade tagit sig till Washington DC den 6 januari. 

När stormningen av den amerikanska kongressen tog vid satt andra hemma och följde bevakningen. De såg hur upprorsmakare bröt sig in i kongressledamöters kontor, hur saker förstördes och stals.

Vissa såg också hur släktingar och anhöriga deltog i kaoset.

Leslie anmälde sin mamma

35-åriga Leslie berättar för The Washington Post hur det var för henne. Hon hade hoppats att hennes föräldrar skulle sluta stödja Trump när de såg upproret. I stället fick hon ett telefonsamtal från en vän som frågade ”om hon redan visste”.

Snart såg hon bilder som tydde på att hennes mamma hade tagit sig till Kapitoliums trappsteg. Leslie valde att anmäla henne till FBI.

– Gärningar borde ha konsekvenser, säger hon till Washington Post.

– Jag tror att innan jag insåg att hon hade gått så här långt, fanns det en känsla av att det kanske fanns ett sätt att bli sams. Det kändes som döden, ärligt talat, fortsätter hon.

”Så destruktiv väg”

Flera av de anhöriga som The Washington Post pratat med uppger att de länge sett på medan deras släktingar och vänner vänt sig till konspirationsteorier eller högerextremistiska värderingar. För många har det lett till oro.

En kvinna från Texas, som såg en familjemedlem på Kapitoliums gräsmatta, säger att hon kände sig tvungen att anmäla.

– De gav mig inget val, för de är på en så destruktiv väg och jag oroar mig faktiskt för andra personers säkerhet, likväl som för deras, säger hon till tidningen.

Anmäldes av exfrun

FBI har fått in över 100 000 tips om personer som deltog i upploppet. Man har inte velat gå in på detaljer kring hur många som kommit från anhöriga – men nämner ett fall.

Det handlar om Larry Rendall Brock Jr, 53, som greps i Texas. På bilder inifrån Kapitolium syntes han iförd taktisk väst och militärhjälm. Han bar också på plasthandbojor.

En källa inom FBI säger till The Washington Post att säkerhetstjänsten fick ett tips om 53-åringen från en person som sade sig vara hans exfru. Kvinnan sa att hon hade varit gift med Brock i 18 år. Hon kände igen honom på bilderna.

Efter stormningen har ett stort område spärrats av i Washington inför Bidens installation. På lördagen, två veckor efter stormningen, greps en man som försökte ta sig in på området. I bilen hade han en fulladdad Glock och ytterligare över 500 patroner i bilen. 

DE HAR GRIPITS EFTER STORMNINGEN

Över 100 personer har gripits efter stormningen av kongressen. Här är några av dem: 


 Flerbarnspappan Adam Johnson, 36, från Florida. Efter att ha fotats då han bar runt på en talarstol som tillhör representanthusets talman, Nancy Pelosi, misstänks han för bland annat olaga intrång och stöld.

 Richard Barnett, 60, från Arkansas. Under stormningen tog han sig in på Nancy Pelosis kontor. På bordet lämnade han ett meddelande på en pärm, som löd: ”Vi kommer inte att ge oss”.  

Lonnie Coffman, 70, från Alabama greps timmarna efter stormningen. I hans bil hittade polisen molotovcocktails med napalm. Han hade även med sig flera vapen, däribland en automatkarbin, ammunition och brev med hotfulla texter om namngivna politiker. 

 Nicholas Ochs, 34, ledare för högerextremistiska Proud boys avdelning på Hawaii. 

Eric Munchel, 30, som misstänks ha tagit med sig buntband och ett elchockvapen in till kammaren. 

John Sullivan, 26, självbetitlad BLM-aktivist från Utah. Han misstänks för sitt deltagande i stormningen – och för att ha manat på andra deltagare.

Larry Rendall Brock Jr., 53, som greps i Texas. Han tog sig in i Kapitolium iförd taktisk väst, militärhjälm och bar på plasthandbojor.

Jacob Anthony Chansley – även kallad ”Jake Angeli” – från Arizona. Han sågs inne på Kapitolium iklädd päls och djurhorn. På ryggen bar han ett 1,8 meter långt spjut och har kallats för ”Qanon-shamanen”. 

Josiah Colt, 34, från Idaho sågs på bilder hänga från en balkong inne i kammaren. Han poserade även i vicepresidentens stol. 

Robert Keith Packer, 56, från Virginia syntes intill den grupp som tagit talmannen Nancy Pelosis skylt. Han var iförd en tröja med trycket ”Camp Auschwitz” och en engelsk översättning av texten ”Arbeit macht frei” – som blev ökänd under Förintelsen. 

Doug Jensen, 41, från Des Moines ses på flera bilder från stormningen. Han är iförd en Qanon-tröja med texten ”Lita på planen” och filmades bland annat när han gör utfall och talar aggressivt mot polisen Eugene Goodman. 

Aaron Mostofsky, 34, från Brooklyn anklagas för att ha stulit en kravallsköld och taktisk väst från kongresspolisen. 

Robert Sanford, 55, pensionerad brandman från Pennsylvania som misstänkts ha kastat en brandsläckare som träffade tre poliser under attacken, varav en fördes till sjukhus.  

Jenny Cudd, 36, florist från Texas som kandiderat till borgmästare och beskriver sig som ”en konservativ patriot in i döden”. Cudd skröt i sociala medier om hur hon och andra lyckats bryta upp Nancy Pelosis dörr. 

Derrick Evans, 35, republikansk politiker och Trumpanhängare som fick lämna sin plats i West Virginias lagstiftande församling efter att det stod klart att han deltagit i stormningen. 

Se mer

Expressens Johan Eriksson om säkerhetspådraget i Washington DC inför att Joe Biden installeras i Vita huset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.