TÄNKBART PASS. Den här bilden som Expressen har gjort visar hur prinsessan Leonores pass kan komma att se ut.
TÄNKBART PASS. Den här bilden som Expressen har gjort visar hur prinsessan Leonores pass kan komma att se ut.

Leonore får eget pass – reser hem för dopet

Publicerad

Titta, vem som har fått ett eget pass och är på väg hem till Sverige.

Prinsessan Leonore, så klart!

51 centimeter lång och i sällskap med mamma och pappa ska hon göra sin första resa över Atlanten.

- De kommer hem till nationaldagsfirandet och dopet, säger Margareta Thorgren vid hovets informationsavdelning.

Snart är det dop i Drottningholms slottskyrka och huvudpersonen, prinsessan Leonore, är på väg hem till Sverige!

Men även kungligheter måste ha pass och därför ansökte mamma Madeleine och pappa Chris den 7 maj till utrikesdepartementet om ett pass för dottern Leonore. Som prinsessa av Sverige har Leonore rätt att få ett diplomatpass och det är UD i det här fallet som godkänner en sådan ansökan.

51 centimeter

Av handlingarna som är bevittnade av svenska ambassaden i Washington framgår att Leonore den 7 maj 2014 var 51 centimeter lång och att passet ska gälla i alla länder. I och med att prinsessan Leonore är född i USA har hon ännu inget svenskt personnummer, det är först när mamma Madeleine och pappa Chris O'Neill har registrerat dottern vid skattemyndigheten i Stockholm som hon får ett helt personnummer med de fyra sista siffrorna. Nu har hon bara ett så kallat ärendenummer.

Av ansökan framgår det att Leonore får dubbelefternamnet Bernadotte O'Neill och att hon redan är amerikansk medborgare. På passunderlaget står att prinsessans pass ska hämtas upp av "troligen hovets personal" på UD vid Gustav Adolfs torg i Stockholm.

Hämtades av kurir

Den 13 maj var passet klart och hämtades av kurir som skickade det till USA och prinsessan Leonore.

- Det är dock bara i passet prinsessan Leonore ska ha efternamn. I folkbokföringen står hon utan efternamn som alla andra kungliga, förklarar Margareta Thorgren.

Hovet vill inte uppge exakt när prinsessan Leonore gör debut på svensk mark, men mamma Madeleine och pappa Chris ska vara med på svenska nationaldagsfirandet den 6 juni på Skansen. Om prinsessan Leonore redan då gör sin officiella debut i någon form är ingen omöjlighet, men stora officiella framträdandet blir i Drottningholms slottskyrka den 8 juni.

160 inbjudna

160 gäster är bjudna till festen och det är föräldrarna som ligger bakom gästlistan:

- I samråd med kungen och drottningen, poängterar Margareta Thorgren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag