Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leonore får eget pass – reser hem för dopet

TÄNKBART PASS. Den här bilden som Expressen har gjort visar hur prinsessan Leonores pass kan komma att se ut.

Titta, vem som har fått ett eget pass och är på väg hem till Sverige.

Prinsessan Leonore, så klart!

51 centimeter lång och i sällskap med mamma och pappa ska hon göra sin första resa över Atlanten.

- De kommer hem till nationaldagsfirandet och dopet, säger Margareta Thorgren vid hovets informationsavdelning.

Inte första flygresan för lilla Leonore

Det blir prinsessan Leonores första långresa, men inte första flygresa. Prinsessan har redan hunnit att debutera i luften när hon under våren har flugit med mamma Madeleine och pappa Chris till Florida och familjens sommarställe i Palm Beach. Nu på väg hem till Sverige kommer prinsessan Leonore att kunna sova i en speciell babysäng framme i kabinen vid mamma Madeleine och pappa Chris.

Snart är det dop i Drottningholms slottskyrka och huvudpersonen, prinsessan Leonore, är på väg hem till Sverige!

Men även kungligheter måste ha pass och därför ansökte mamma Madeleine och pappa Chris den 7 maj till utrikesdepartementet om ett pass för dottern Leonore. Som prinsessa av Sverige har Leonore rätt att få ett diplomatpass och det är UD i det här fallet som godkänner en sådan ansökan.

51 centimeter

Av handlingarna som är bevittnade av svenska ambassaden i Washington framgår att Leonore den 7 maj 2014 var 51 centimeter lång och att passet ska gälla i alla länder. I och med att prinsessan Leonore är född i USA har hon ännu inget svenskt personnummer, det är först när mamma Madeleine och pappa Chris O'Neill har registrerat dottern vid skattemyndigheten i Stockholm som hon får ett helt personnummer med de fyra sista siffrorna. Nu har hon bara ett så kallat ärendenummer.

Av ansökan framgår det att Leonore får dubbelefternamnet Bernadotte O'Neill och att hon redan är amerikansk medborgare. På passunderlaget står att prinsessans pass ska hämtas upp av "troligen hovets personal" på UD vid Gustav Adolfs torg i Stockholm.

Hämtades av kurir

Den 13 maj var passet klart och hämtades av kurir som skickade det till USA och prinsessan Leonore.

- Det är dock bara i passet prinsessan Leonore ska ha efternamn. I folkbokföringen står hon utan efternamn som alla andra kungliga, förklarar Margareta Thorgren.

Hovet vill inte uppge exakt när prinsessan Leonore gör debut på svensk mark, men mamma Madeleine och pappa Chris ska vara med på svenska nationaldagsfirandet den 6 juni på Skansen. Om prinsessan Leonore redan då gör sin officiella debut i någon form är ingen omöjlighet, men stora officiella framträdandet blir i Drottningholms slottskyrka den 8 juni.

160 inbjudna

160 gäster är bjudna till festen och det är föräldrarna som ligger bakom gästlistan:

- I samråd med kungen och drottningen, poängterar Margareta Thorgren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.