Leonid, 90, bor kvar i Tjernobyls förbjudna zon

Se mer i videoklippet ovan
Leonid Ryndjuk vägrar lämna hemstaden Tjernobyl.
Foto: Ukrajinska Pravda
Det förstörda kärnkraftverket i Tjernobyl, tre eller fyra dagar efter explosionen.
Foto: STR / AP
Stellan Skarsgård i tv-serien om Tjernobyl
Foto: HBO

Han föddes i Tjernobyl – och vägrar att flytta.

Samtidigt som tv-serien om det sovjetiska kärnkraftshaveriet skakar en hel värld klänger sig Leonid Ryndjuk, 90, kvar i hemstaden.

– Är jag inte ett levande exempel på att det inte finns någon farlig radioaktivitet här? säger han till norska NRK.

HBO:s tv-serie om explosionen i kärnkraftverket i Tjernobyl 1986 har just visats över hela världen – och fått människor att tala om kärnkraftens faror igen.

Serien, i regi av Johan Renck och med Stellan Skarsgård i en av huvudrollerna, har på nytt aktualiserat katastrofen som drabbade den ukrainska staden i dåvarande Sovjetunionen. Och de tusentals som dött av strålningen – och fortsätter att dö i svåra sjukdomar.

Bor i sitt barndomshem

Men Leonid Ryndjuk, 90, låter sig inte avskräckas. Han bor kvar i sitt barndomshem, bara några kilometer från kärnkraftverket. Här föddes han och här tänker han dö.

– Se på mig, är jag inte ett levande exempel på att det inte finns någon farlig radioaktivitet i Tjernobyl? säger han till norska NRK som träffar honom i huset där han föddes.

– Efter katastrofen sa de i radio att det enligt uppgift finns så mycket radioaktivitet här att ingen kan resa till Tjernobyl på 100 år. Men de visste inget själva, säger Leonid Ryndjuk till tidningen Ukrajinska Pravda i en tidigare intervju.

Han säger till NRK att han vill stanna i Tjernobyl eftersom hans familj är begravd i staden och för att folk där känner honom och ser efter honom.

Leonid Ryndjuk hemma på gården i Tjernobyl.
Foto: Ukrajinska Pravda

Avspärrad zon

Leonid Ryndjuk är en av runt 200 människor som bor olagligt inne i området runt kärnkraftverket som myndigheterna bedömer är farligt för människor på grund av den radioaktiva strålningen. Det är därför en 2 600 kvadratmeter stor avspärrad zon.

På de flesta platser i zonen är strålningen tre till fyra gånger högre än vad som är normalt i naturen, skriver NRK.

Leonid Ryndjuk har bott här hela sitt liv bortsett från en period efter explosionen då invånarna evakuerades. Men så snart det blev möjligt trotsade han förbudet och flyttade hem igen.

Odlar gurka och squash

Myndigheterna i Ukraina ser genom fingrarna med Leonid och andra som har bosatt sig i olagligt i området. De betraktar det som ett övergående problem eftersom många av dem är äldre, skriver NRK.

Leonid odlar mycket i sin stora trädgård och visar stolt sina frukt- och grönsaksodlingar för de norska reportrarna. Just nu väntar han på att skörda gurka och squash.

– Jag har alltid ätit av det som växer i jorden här, det har inte varit något problem, säger han till NRK.

Han tycker att han har ett bra liv i Tjernobyl även om det är lite ensamt. Han säger att han är frisk och gör allt med egna händer – och att så länge han är ”i rörelse” kommer han inte att dö.

”Många flydde nästa dag”

Leonid arbetade i alla år som kranförare, berättade han för Ukrajinska Pravda i en intervju förra året. Han minns att efter kärnkraftkatastrofen stod 18 kranbilar från hela Ukraina nere vid floden och lastade sand och cement som skulle användas till att täcka reaktorn.

– Många flydde redan nästa dag. Jag var värnpliktig, vart kunde jag ta vägen. Och som kranförare ..., säger Leonid Ryndjuk till den ukrainska tidningen.

Historiens värsta atomolycka

Natten till den 26 april 1986 förstördes reaktor 4 i kärnkraftsverket i Tjernobyl i Ukraina av en explosion. 

Ett moln med radioaktiva partiklar spreds med vindarna över stora delar av Europa. Det anses vara historiens värsta kärnkraftsolycka.

Ett 50-tal brandmän och medlemmar av räddningsmanskapet dödades av strålningsdoserna när de försökte släcka branden.

Cirka 70 procent av det radioaktiva nedfallet hamnade i Vitryssland, men också Sverige drabbades.

Det råder stor oenighet om hur många som dött till följd av olyckan. Uppskattningarna varierar mellan hundratals dödsoffer och 10 000-tals.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.