Filmproducenten Anders Birkeland och hans sambo Maria Hulthén hade haft sin älskade boxer Leon i tre och ett halvt år när han dog på ett djursjukhus i förrgår.
- Han åt dåligt när vi skulle ge honom mat. Så fick vi tips om barf-dieten och då hade han helt plötsligt en god aptit, säger Anders Birkeland.
Barf står för biologiskt anpassad rå föda och kan bestå av olika saker, och framställs av en rad tillverkare. Gemensamt för de flesta barf-dieter är att de innehåller mycket djurben och i en del fall är det helt nedmalda djur, eller slaktrester.
"Man får skuldkänslor"
Leon fick först allvarliga problem med förstoppning. Sedan hade en söndertuggad benbit från fodret skurit sönder hans tarmar.
- Vi är chockade. Han var fullt frisk, man får skuldkänslor. Det var en fantastisk hund, mycket lekfull, säger Anders Birkeland.
Sveriges veterinärförbund har gått ut med en varning till alla sina medlemmar där man starkt avråder från barf-fodret.
Kan även ge näringsbrist
Förbundets informationschef, veterinären Johan Beck-Friis, säger att det benrika fodret kan leda till just sönderskurna tarmar och förstoppning - men också näringsbrist.
- De flesta foder som säljs är anpassade med de essentiella aminosyror som en hund behöver. Barf-dieten kan bli för ensidig.
Birkelands hund Leon hade ätit foder från flera tillverkare den senaste tiden. En av dem är Jill Mellström som driver företaget Jipotima.
"Det handlar om okunskap"
- Man ska inte direkt gå över till foder med mycket ben om hunden inte är van vid det. Men att avfärda hela barf-dieten som veterinärförbundet gör, det handlar om okunskap. Med barf-dieten ser vi en helt annan glädje hos hundarna. Och de har en helt annan energi, säger hon.
Expressen har sökt Rebekka Gadeberg, vd för Vetcur biotec som är en annan tillverkare av foder som Leon ätit den senaste tiden.