Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leo "Kinesen" Carmona erkänner Arlandarånet

Leo "Kinesen" Carmona erkänner erkänner att han var med på Arlandarånet för 15 år sedan – det spektakulära rån som ingen någonsin har dömts för.
Foto: KARL HENRIK EDLUND / DN / TT
Bytet vid Arlandarånet landade på över 40 miljoner.
Foto: ULF KARLSSON
"Jag planerade och var med och utförde det", säger "Kinesen" om Arlandarånet.
Foto: ULF KARLSSON

Arlandarånet är ett av de mest spektakulära rånen i svensk kriminalhistoria.

Efter 15 år erkänner nu Leo "Kinesen" Carmona från hiphopgruppen Kartellen att han var med på rekordrånet.

– Jag planerade det och var med och utförde det. Och jag ångrar det djupt, det har förstört mitt liv, säger han till ETC. 

Trots de nya uppgifterna från Carmona kommer Arlandarånet aldrig att klaras upp.

– Vi får inte och kan inte återuppta sådana ärenden där preskription har inträtt redan, säger Eva Thunegard, chefsåklagare vid Norrorts åklagarkammare.  

Det var den 12 juli 2002 som det spektakulära rånet genomfördes på Arlanda. Två maskerade män med automatkarbiner gav sig på två väktare då de var i färd med att lasta säckar med utländska sedlar in i en värdetransport. Rånarna lastade 13 stycken 40-kilossäckar med pengar i sin bil och körde i väg. Bytet blev hela 44 miljoner kronor.

Carmona: "Jag ångrar det djupt"

Pengarna har aldrig återfunnits och ingen har dömts för själva rånet. I somras preskriberades brottet.

En av dem som sedan länge misstänkts för rånet är Leo "Kinesen" Carmona. Han var med och grundade den kontroversiella hiphopgruppen Kartellen. Gruppen fick stor uppmärksamhet när deras spelning på Keep it loud-festivalen i Linköping drogs in 2014. Anledning var att kommunen ansåg att medlemmarna glorifierade våld. Gruppen polisanmäldes även av Sverigedemokraterna 2013 för låten "Svarta Duvor & Vissna Liljor".

Först nu, efter drygt 15 år, erkänner  Leo "Kinesen" Carmona sin inblandning i rånet.

 – Jag planerade det och var med och utförde det. Och jag ångrar det djupt, det har förstört mitt liv. Jag kommer att kontakta väktarna som utsattes och be om förlåtelse, säger han till ETC. 

Carmona är dömd till livstids fängelse för anstiftan till mord och sitter just nu på Skänningeanstalten i Östergötland. Det manliga mordoffret ska enligt polisen också ha varit inblandat i Arlandarånet, men det förnekar Carmona att han var.

Kartellen

Hiphopgruppen Kartellen bildades i ett finskt fängelse av Leo "Kinesen" Carmona och Janne "Babyface" Raninen 2008. I slutet bestod gruppen av Sebbe Staxx och Kinesen som skrev gruppens låttexter. Kartellens budskap var "verklighetsbaserad hiphop från gatan som representerar alla miljonprogram".

2013 polisanmälde Sverigedemokraterna gruppen för låten "Svarta Duvor & Vissna Liljor", ett samarbete mellan Kartellen och Timbuktu. Texten innehåller raden "Dunka Jimmie gul & blå, hissa i en flaggstång”, och Sverigedemokraterna menade att det kunde ses som ett hot. Åklagaren valde dock att inte väcka åtal.

2014 avbokades även gruppens spelning på musikfestivalen Keep it loud i Linköping. Kartellen glorifierar våld och därför kan de inte spela där, menade kommunen.


LÄS MER: Arlandarånet preskriberas – ingen döms 

En av flyktbilarna hittades utbränd efter rekordrånet.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Carmona hoppas kunna vara en förebild: "Lyckats vända mitt liv"

Han hymlar inte med att han levt ett kriminellt liv, något han i dag ångrar.

– Med musiken och skrivandet till hjälp vill jag bidra till att krossa illusionen av det lyckliga kriminella livet där alla är bröder och tar hand om varandra och där det inte finns girighet och maktbegär.

– I dag har jag lyckats vända mitt liv och gör något produktivt och konstruktivt. Jag hoppas att jag kan vara en förebild för folk med liknande bakgrund som mig, säger han till ETC. 

Tillsammans med journalisten Cyril Hellman har Carmona skrivit en bok som är baserad på historier runt hans liv och som släpps i september – "Spelet är spelet". Säljer den bra finns det tankar på en uppföljare – en bok om Arlandarånet.

Rånet kommer aldrig klaras upp

I och med att det grova rånet preskriberades i somras kommer ingen någonsin att dömas för brottet.

– Vi får inte och kan inte återuppta sådana ärenden där preskription har inträtt redan. Vi inte göra någonting åt från vår sida överhuvudtaget, varken åklagare eller polis, säger Eva Thunegard, chefsåklagare vid Norrorts åklagarkammare. 

Hon bekräftar att det enda sättet för allmänheten – och för polis och åklagare – att få reda på hur rånet genomfördes är om någon eller några inblandade berättar om det. 

– Det kan personer alltid göra, men de kan inte göra det inom ramen för en polisutredning när  preskription har inträtt. Om någon sedan berättar det på annat sätt – till en journalist eller skriver en bok om det, det är en annan sak. Men polis och åklagare kan inte jobba med preskriberade misstankar och heller inte hålla förhör eller någonting sådant, förklarar åklagaren vidare.

"Utgår ifrån att man gjort allt man har kunnat"

Eva Thunegard, som själv aldrig arbetat med Arlandarånet, säger att hon inte har fått uppgifter om att utredningen ska vara bristfällig. 

– Jag utgår ifrån att man har gjort allt man har kunnat, men man når inte alltid hela vägen fram. Det fanns väl ett antal personer häktade, men man lyckades aldrig åtala dem. Man fick inte ihop bevisningen så att det räckte, säger hon. 

Inte läge att agera – i nuläget

Hon säger att hon kommer att läsa den längre intervjun med Leo Carmona i ETC som ska publiceras i helgen. Polis och åklagare kan komma att titta på ärendet – i syfte att lära. 

– Man får ju läsa den intervjun förstås. Men det finns i nuläget, när det gäller ett brott som är preskriberat, inte anledning för polis och åklagare att göra någonting, säger Eva Thunegard.      

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.