Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leo fick skador – fyra år efter hormonbehandling

Leo är ett av 12 barn som fått allvarliga biverkningar efter vård för diagnosen könsdysfori i Stockholm.
Mamma Natalie.
Foto: SVT/Skärmdump
Leo drabbades av benskörhet efter att ha vårdats med stopphormoner.
Foto: SVT/Skärmdump
Karolinska universitetssjukhuset.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Leo drabbades av benskörhet efter att ha vårdats med stopphormoner, rapporterar SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Biverkningen upptäcktes efter mer än fyra års behandling.

Han är ett av tolv barn som fått allvarliga biverkningar efter vård för diagnosen könsdysfori i Stockholm.

– Skador som har föranletts av oss har vi självklart ansvar för, säger Svante Norgren, temachef vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, i programmet.

Under de senaste åren har antalet barn och unga som får hormonbehandling för diagnosen könsdysfori ökat. För många innebär behandlingen möjligheten att kunna identifiera sitt inre med sitt yttre.

Mellan 2015 och 2020 har 440 barn fått stopphormoner i Sverige. SVT:s ”Uppdrag granskning” har hittat 12 avvikelserapporter som rör barn som fått allvarliga biverkningar av behandlingen i Stockholm. Bland biverkningarna finns avstanning av längd och stor viktökning på kort tid.

I programmet framträder Natalie. Hon är mamma till Leo, som drabbades av benskörhet efter att ha behandlats med stopphormoner i mer än fyra år.

– Vi förstod inte, för vi hade en tro att vårt barn skulle må bättre av det här, säger hon.

Detta är stopphormoner

Stopphormoner ges till barn som har diagnosen könsinkongruens och -dysfori. Det innebär att könsidentiteten inte stämmer överens med det man identifierar sig som. Stopphormoner gör att puberteten avstannar och ger betänketid inför en potentiell hormonbehandling. Behandling med stopphormoner kan avbrytas, varpå kroppens egen pubertet tar vid.


Stopphormon bör endast ges under en kortare tid, max två år enligt internationella riktlinjer.


Om hormonbehandling sätts in efter det är det med östrogen eller testosteron. Dessa hormon gör att kroppen kan ledas in i den pubertet som motsvarar vad som känns rätt för personen.


Stopphormoner ges även till barn som kommer in i puberteten för tidigt, för att avstanna förändringen i kroppen.

”Blev sämre och sämre”

Vid tio års ålder berättade Leo att han inte var en flicka, utan en pojke.

Ett år senare kontaktade familjen mottagningen för könsinkongruens och -dysfor, KID, som är en del av BUP. Där fick de rådet att börja med stopphormoner, vilket hjälper många barn som har Leos diagnos.

Behandlingen inleddes hos Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.

– Han började må bättre ett tag. Men sedan blev det sämre och sämre och sämre, säger Natalie i ”Uppdrag granskning”.

Enligt internationella riktlinjer om behandling med stopphormoner ska de användas i som mest två år. I Sverige har dock 87 barn fått stopphormoner i mer än tre års tid, enligt ”Uppdrag granskning”.

Leo behandlades i mer än fyra år. Han fick inte heller de regelbundna kontroller som ska ske för att undvika skador på skelettet, rapporterar ”Uppdrag granskning”.

Leo är ett av tolv barn som fått allvarliga biverkningar efter vård för diagnosen könsdysfori i Stockholm, rapporterar Uppdrag granskning.
Foto: Uppdrag granskning/ SVT

Skrevs ingen avvikelserapport

I maj i år stoppade Karolinska universitetssjukhuset sina hormonbehandlingar av minderåriga och utkom med nya riktlinjer. Där nämndes ett antal risker och biverkningar som framkommit i avvikelserapporter. 

Men Leos fall fanns inte med.

Svante Norgren, temachef vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och ansvarig för hormonbehandlingarna, säger i programmet att han inte kände till Leos fall när riktlinjerna skrevs. Vid det laget hade det nämligen inte skrivits en avvikelserapport.

– Skador som har föranletts av oss har vi självklart ansvar för. Jag kommer att titta på det här direkt efteråt. Men jag kan inte kommentera mer än så här, säger Svante Norgren i ”Uppdrag granskning”.

Enligt SVT ska en läkare ha uppmanat en verksamhetschef till att skriva en rapport. Så blev det dock inte.

– Varför det inte har skrivits avvikelse från början i det ärendet, det kan jag inte svara på, säger Göran Ryden, chef för BUP.

Enligt ”Uppdrag granskning” görs det nu en avvikelserapport – och Karolinska har inlett en granskning om Leos fall.

Uppdrag granskning sänds på onsdag klockan 20

Sex kliniker behandlar barn med könsdysfori

I dag finns sex kliniker i Sverige som behandlar barn med könsdysfori. Dessa ligger i Umeå, Uppsala, Stockholm, Linköping, Alingsås och Lund. 


Klinikerna gör olika bedömningar efter Karolinska universitetssjukhusets beslut om att stoppa behandlingarna för minderåriga. Vissa känner inte igen sig i Karolinskas rapporter om biverkningar. Andra har gjort ändringar i sina rutiner.


I Östergötland infördes ett stopp efter beslutet, men behandlingarna upptogs efter samtal med flera parter, däribland Socialstyrelsen. 

I Uppsala och Lund tas beslut om ny behandling med restriktivitet.

I Umeå och Allingsås bedrivs behandling på samma sätt som tidigare.


Källa: Uppdrag granskning

OM DU HAR FUNDERINGAR KRING DIN KÖNSIDENTITET

Det kan kännas ensamt att fundera på sin könsidentitet. Då kan det hjälpa att hitta personer med liknande erfarenheter.


Det finns flera olika sidor på internet där du kan träffa andra och diskutera könsidentitet och könsuttryck. Du kan bland annat kontakta RFSL eller RFSL Ungdom för att få information om aktiviteter eller organisationer som finns där du bor.


På RFSL Ungdoms hemsida Transformering.se kan du läsa mer om olika transidentiteter. Där kan man också ställa frågor.


Föreningen Transammans är en förening för personer med olika erfarenheter av trans.


Du kan även gå till en vårdcentral eller ungdomsmottagning om du vill prata med någon om du har funderingar kring könsidentitet. Vissa regioner har även specifika mottagningar för hbtq-personer.


Källa: 1177 

Se mer

Viktoria, 16: ”Jag vill va 100% tjej”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.