Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lennart Hellsing har avlidit 96 år gammal

Författaren och konstnären Lennart Hellsing har avlidit, uppger hans förlag.
Foto: Thron Ullberg/Rabén&Sjögren
Lennart Hellsing blev 96 år gammal.
Foto: Anna Hållams
Lennart Hellsing med sin fru Yvonne Lombard, 86.
Foto: Anna-Lena Mattsson
Lennart Hellsing tillsammans med Astrid Lindgren när han fick Astrid Lindgren-priset 1970.
Foto: John Kjellström/Scanpix
Foto: Thomas Hellsing/Rabén&Sjögren
En ung Lennart Hellsing.
Foto: Ulf Blumenthal/Rabén&Sjögren
Foto: Okänd fotograf/Rabén&Sjögren
1 / 8

Barnboksförfattaren och konstnären Lennart Hellsing har avlidit, 96 år gammal.

Han somnade stilla in i sitt hem, omgiven av sin familj.

Enligt personer i hans närhet var han pigg in i det sista – och döden var inget han var rädd för.

– Det var inget han uttryckte, han talade inte i den typen av termer, berättar förläggaren Birgitta Westin, den sista som jobbade med Hellsing.

Den folkkäre barnboksförfattaren och konstnären Lennart Hellsing gick bort i sitt hem natten till onsdagen, meddelar hans familj via förlaget Rabén och Sjögren.

Lennart Hellsing gick bort omgiven av sina närmaste, 96 år gammal.

– Det var helt lugnt och stilla. Han hade sin familj samlad kring sig och det var ingen dramatik, säger Karl Thorson, presskontakt på Rabén & Sjögren.

Efter sig lämnar Lennart Hellsing hustrun Yvonne Lombard, 86, och fem barn. Två av dem, Susanna och Petter Hellsing, är också verksamma inom kulturvärlden som författare respektive konstnär.

Expressen har varit i kontakt med dottern Susanna Hellsing som hänvisar till familjens uttalande via förlaget.

"Levande legend"

Lennart Hellsing ligger bakom flera kända verk, inte minst de om Krakel Spektakel, Herr Gurka och Nicko Ticko Tinn. Som författare är han mest känd och älskad för sina barnböcker.

"En levande legend har gått ur tiden", skriver förlaget Rabén & Sjögren via sin hemsida.

"Lennart Hellsing stakade ut en väg i nya landskap, där språket doftar och låter och där lekfullheten tas på allvar. I tomrummet efter honom finns allt det han har skapat kvar – en skattkista fylld med rim, fantasi och livsvisdom."

Förläggaren och författaren Birgitta Westin var en av de sista som arbetade tillsammans med Lennart Hellsing. Men samarbetet varade länge – hela 20 år.

Betytt otroligt mycket

– Det var otroligt kul att jobba med honom. Han var en underbar person, helt enkelt. Hans personlighet stämmer väldigt väl med hans texter. Han var väldigt generös,omtänksam, berättar hon om honom.

Sista gången hon träffade Lennart Hellsing var i mars, då hon gick i pension. Då dök Hellsing upp vid avtackningen på förlaget.

– När man var hemma hos honom och jobbade den sista tiden drack man te vid hans jättestora runda bord i matsalen. Då fick man alltid goda kakor och konjak, han rökte och vi diskuterade. Det finns många minnen med honom. Han har levt ett långt och mycket, mycket rikt liv. Hela det litterära arv han lämnar efter sig är enastående, säger Birgitta Westin vidare.

Litterära arvet enastående

Birgitta Westin

Lennart Hellsings bortgång var helt åldersrelaterad och författaren ska ha varit pigg ända in i slutet, berättar förlaget och personer i hans närhet. När föreställningen "Farmor vår herre", där hustrun Yvonne Lombard medverkar, hade premiär på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm i oktober dök han upp, frisk som vanligt.

Enligt Birgitta Westlin pratade Lennart Hellsing inte om sitt liv som något som var på väg att ta slut.

– Det var inget han uttryckte, han talade inte i den typen av termer. Men han älskade att berätta om sitt liv, de människor han träffat.

En bild som även kom fram i en intervju med litteraturtidningen Vi Läser förra året. I den personliga och öppenhjärtiga intervjun, gjord av Kristina Lindh, avslutar Lennart Hellsing:

– Jag tänker mycket på framtiden. På hur livet kommer fortsätta genom mina barn och barnbarn. Däremot tänker jag sällan på min egen död. Min känsla är framför allt förvåning: Tänk att jag överhuvudtaget lever!

Kritiserade 70-talets barnböcker

Lennart Hellsing debuterade redan 1945 med barnboken "Katten blåser i silverhorn". Hans sista böcker, "Annabell Olsson", "Ticke tack!" och "Skor", gavs ut förra året. Tyngden låg på just barnböcker, men det var inte all sådan som föll honom i smaken. 1970-talets mer pedagogiska – och enligt Lennart Hellsing mindre roliga – barnlitteratur tyckte han inte alls om.

– Jag var med på en turné med Barnboksförbundet, och jag har sällan sett så mycken tråkig barnlitteratur. Det var bara sånt som Lasses pappa är död och Bosse ligger på sjukhus, och just den boken fick kritik för att "Sjörövarbok" var illustrerad i färg. Det skulle vara svartvitt, annars kunde man få för sig att det var trevligt att ligga sjuk, berättade Lennart Hellsing om 1970-talet i en intervju med Expressen 2009.

"Delvis mammas förtjänst"

Under sin 70-åriga karriär tog Lennart Hellsing emot flera priser för sin litteratur. Tidigt fick han Nils Holgersson-plaketten, som sen fick sällskap av bland annat Astrid Lindgren-priset 1970. 1999 mottog han den kungliga medaljen Litteris et Artibus och så sent som 2014 tog han emot både Svenska Akademiens stora pris och Junipriset.

1980 tilldelades Lennart Hellsing Expressens kulturpris Heffaklumpen för sina samlade verk.

När Lennart Hellsing 2009 pratade med Språktidningen fick han frågan om varifrån han får sin livsglädje.

– Livet är inte kul jämt, men man får hålla humöret uppe i alla fall. Jag har roligt när jag skriver och skrattar en del åt mina egna texter, svarade han då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.