Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lennart Ekdal lämnar TV4 - efter 23 år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Roger Vikström

Efter striderna om Kalla Faktas sändningstider lämnar Lennart Ekdal nu TV4.

– Jag har inte återhämtat lusten, säger han till Expressen.se.

I ett brev till TV4 tar han avsked av sina medarbetare: 

"Jag skulle kunna skriva spaltmil om mina år på fyran" skriver han. 

Lennart Ekdal har tidigare kritiserat TV4 för att ha gett det granskande samhällsprogrammet Kalla Fakta en sämre tablåtid. Kulmen nåddes efter höstens succésäsong.

Aftonbladet berättade tidigare i dag att Lennart Ekdal nu lämnar TV4. 

– Alla förväntade sig att vi skulle satsa framåt. Och så gör de precis tvärtom. Det gjorde mig otroligt besviken. Jag har inte fått tillbaka lusten efter det där, säger han till Expressen.se.

Lennart Ekdal har tidigare, bland annat i en debattartikel i Resumé, kritiserat TV4 för att inte satsa tillräckligt på samhällsjournalistiken. Nu lämnar han kanalen som han varit med om att bygga upp.

– Det blev en lite speciell omständighet nu i och med striden som blossade upp. Men ibland när det kommersiella tar över journalistiken för mycket måste man säga ifrån, säger han.

Fungerar inte för bägge parter

Viveka Hansson är programdirektör för nyheter och samhälle på TV4. Hon tycker att Lennart Ekdal är en duktig programledare och vill gärna samarbeta med honom i framtiden.

– Just nu har vi inte hittat någonting som fungerar för bägge parter, säger hon till Expressen.se

Att det satsas mindre på samhällsjournalistik håller hon inte med om.

– Vi gör fler Kalla Fakta den här säsongen. Det finns mycket som görs, säger hon.

Tar det lugnt

Nu tänker Lennart Ekdal ta det lugnt i några månader. Och det lär dröja innan vi får se honom i rutan igen. Förutom i Fuskbyggarna som har premiär i kväll, då.

– Det blir ingen tung syssla på ett tag. Jag vill ta det lugnt och njuta av vårsolen, säger han till Expressen.se.

I ett brev till TV4:s medarbetare skriver Lennart Ekdal:

"23 år är en lång tid, och nu har det blivit dags att dra vidare, dags att lämna "mitt andra hem" - Bakgrunden till detta torde vara hyggligt välbekant vid det här laget.

Jag skulle kunna skriva spaltmil om mina år på fyran, allt kul vi haft, all värme som strålat emot mig, alla roliga vänskapsband som knutits, ni vet den där typen av relationer som är så viktiga i ens liv. Arbetskamrater man inte umgåtts en enda minut med privat, men ändå kommit nära efter ändlösa redigeringstimmar, långa reportageresor eller vad det nu är.

Jag lämnar kanalen med en bra känsla trots allt. Det finns annat kul som väntar där ute. Jag utesluter inte på något sätt möjligheten att någon gång framöver göra nya program tillsammans med er", skriver Lennart Ekdal enligt ett utdrag ur ett brev till TV4.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.