Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

Lennart Ekdal lämnar TV4 - efter 23 år

Publicerad

Efter striderna om Kalla Faktas sändningstider lämnar Lennart Ekdal nu TV4.

– Jag har inte återhämtat lusten, säger han till Expressen.se.

I ett brev till TV4 tar han avsked av sina medarbetare:

"Jag skulle kunna skriva spaltmil om mina år på fyran" skriver han.

Lennart Ekdal har tidigare kritiserat TV4 för att ha gett det granskande samhällsprogrammet Kalla Fakta en sämre tablåtid. Kulmen nåddes efter höstens succésäsong.

Aftonbladet berättade tidigare i dag att Lennart Ekdal nu lämnar TV4.

– Alla förväntade sig att vi skulle satsa framåt. Och så gör de precis tvärtom. Det gjorde mig otroligt besviken. Jag har inte fått tillbaka lusten efter det där, säger han till Expressen.se.

Lennart Ekdal har tidigare, bland annat i en debattartikel i Resumé, kritiserat TV4 för att inte satsa tillräckligt på samhällsjournalistiken. Nu lämnar han kanalen som han varit med om att bygga upp.

– Det blev en lite speciell omständighet nu i och med striden som blossade upp. Men ibland när det kommersiella tar över journalistiken för mycket måste man säga ifrån, säger han.

Fungerar inte för bägge parter

Viveka Hansson är programdirektör för nyheter och samhälle på TV4. Hon tycker att Lennart Ekdal är en duktig programledare och vill gärna samarbeta med honom i framtiden.

– Just nu har vi inte hittat någonting som fungerar för bägge parter, säger hon till Expressen.se

Att det satsas mindre på samhällsjournalistik håller hon inte med om.

– Vi gör fler Kalla Fakta den här säsongen. Det finns mycket som görs, säger hon.

Tar det lugnt

Nu tänker Lennart Ekdal ta det lugnt i några månader. Och det lär dröja innan vi får se honom i rutan igen. Förutom i Fuskbyggarna som har premiär i kväll, då.

– Det blir ingen tung syssla på ett tag. Jag vill ta det lugnt och njuta av vårsolen, säger han till Expressen.se.

I ett brev till TV4:s medarbetare skriver Lennart Ekdal:

"23 år är en lång tid, och nu har det blivit dags att dra vidare, dags att lämna "mitt andra hem" - Bakgrunden till detta torde vara hyggligt välbekant vid det här laget.

Jag skulle kunna skriva spaltmil om mina år på fyran, allt kul vi haft, all värme som strålat emot mig, alla roliga vänskapsband som knutits, ni vet den där typen av relationer som är så viktiga i ens liv. Arbetskamrater man inte umgåtts en enda minut med privat, men ändå kommit nära efter ändlösa redigeringstimmar, långa reportageresor eller vad det nu är.

Jag lämnar kanalen med en bra känsla trots allt. Det finns annat kul som väntar där ute. Jag utesluter inte på något sätt möjligheten att någon gång framöver göra nya program tillsammans med er", skriver Lennart Ekdal enligt ett utdrag ur ett brev till TV4.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag