Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lennart Ekdal lämnar "Kalla fakta" i TV4

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Roger Vikström

Lennart Ekdal har tidigare kritiserat TV4 för planerna att flytta "Kalla fakta" i tablån.

Nu slutar han som programledare.

I stället ska "Kalla fakta" ledas av Lena Sundström.

- Det är resultat av en ganska omfattande konflikt, säger Lennart Ekdal till Expressen.se.

Journalisten Lennart Ekdal har under lång tid varit programledare för TV4:s program för grävande journalistik, "Kalla fakta".

När tv-kanalen nyligen meddelade att man har planer på att flytta programmet från onsdagar till söndagar gick Ekdal offentligt ut och kritiserade planerna i en debattartikel i Resumé.

– Jag har en allmän diskussion med TV4 där jag framför kritik kring bolagets bristande ambitioner när det gäller "Kalla fakta" och undersökande journalistik, har han sagt till tidningen.

Bakgrunden är kritik

I dag meddelar TV4 att Lennart Ekdal inte längre kommer att vara programledare för "Kalla fakta".

Ekdal säger till Expressen.se att han själv valde att lämna.

– Bakgrunden till allt som nu händer är min kritik mot kanalens bristande publicistiska mod och vilja och den debatten blossade på nytt upp efter den här hösten när "Kalla fakta" blev en jättesuccé och vi i vår enfald trodde att kanalen skulle satsa vidare på det, men så blev det ju inte, säger Lennart Ekdal till Expressen.se.

"Väldigt besviken"

Han hänvisar till planerna att byta sändningsdag för programmet. Ekdal är också kritisk till att den efterföljande livedebatten inte heller i fortsättningen kommer att sändas i TV4 efter programmet, utan i TV4 News.

– Då blev jag både arg och väldigt besviken. Min inspiration att köra debattprogrammet är borta. Då är det bättre att någon annan profil gör det. Vi har tjurskalliga chefer som prestigefyllt låst sig vid en lösning som för mig är helt obegriplig. De har valt att köra över "Kalla fakta"- redaktionen och nyhetsledningen, säger Lennart Ekdal.

Var det ett svårt beslut? 

– Ja det är klart. Jag har varit här i 23 år. Men jag har valt en ganska hög svansföring. Då får man kalkylera med den här risken.

Leda livedebatt

Ville TV4 ha dig kvar som programledare?

– De har vädjat till mig men jag har sagt att jag måste göra så här av känslomässiga och av symbolskäl. När kommersiella beslut blir totalt icke-journalistiska måste någon säga ifrån.

Vad ska du göra nu?

– Ja det får jag se. Jag hoppas naturligtvis att det dyker upp något skojigt och intressant.

På Resumés fråga om han nu är öppen för förslag från andra kanaler svarar Ekdal så här:

– Jag vill nog inte tala om kanaler i pluralis, säger Lennart Ekdal.

Ok så du stänger dörren för allt annat än SVT med andra ord?

– Det vill jag inte säga, men det är klart att det alternativet ligger närmast till hands med min profil säger Lennart Ekdal.

Aktuell i andra program

I stället tar journalisten Lena Sundström över "Kalla Fakta", enligt ett pressmeddelande. Hon ska även leda den uppföljande livedebatten i Kalla fakta studio i TV4 News.

Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4 säger så här:

– Han har fått erbjudandet att vara programledare för "Kalla fakta" och "Kalla fakta studio" trots att han har varit kritisk. Men jag vill ha en programledare för båda programmen. Men han vill inte jobba söndagar och jag kan förstå att det är krångligt att få ihop fotboll och segling med söndagsjobb, men vi måste ändå se till programmets bästa.

Finns det något annat ni kan erbjuda Ekdal att göra nu?

– Ja det hoppas jag. Den diskussionen får vi fortsätta att föra. Vi har gärna honom i olika roller. Han är duktig och vi gillar honom, säger Viveka Hansson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.