Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lenin Moreno går mot valseger i Ecuador

Lenin Moreno ser ut att ta hem segern i presidentvalet i Ecuador, enligt vallokalsundersökningar.Foto: Dolores Ochoa / AP TT NYHETSBYRÅN
Rafael Correa har styrt Ecuador sedan 2007.Foto: Dolores Ochoa / AP TT NYHETSBYRÅN

Lenin Moreno ser ut att ta hem segern i presidentvalet i Ecuador.

Rafael Correa har styrt Ecuador sedan 2007, men ställer inte upp i valet efter korruptionsskandaler inom partiet. Det är i stället hans vicepresident Lenin Moreno som har haft störst framgång i valrörelsen – när en fjärdedel av rösterna hade räknats hade Moreno 38 procent.

Lenin Moreno, som sitter i rullstol efter att ha blivit skjuten i ryggen 1998, har nyligen agerat som FN:s speciella sändebud för att förbättra livet för handikappade.

Tolv miljoner människor förväntades rösta i presidentvalet

Lenin Morenos främsta rival, den konservative kandidaten Guillermo Lasso, får 31 procent. Ett av Guillermo Lassos vallöften har varit att inte ge asyl till Julian Assange, Wikileaksgrundaren som har bott på Ecuadors ambassad i London sedan 2012 för att undvika att bli gripen och utlämnad till Sverige där han misstänks för våldtäkt. Ett annat av Lassos vallöften är att han vill skapa en miljon nya jobb.

Det krävs 40 procent, med minst tio procents marginal till närmaste konkurrent, för valseger.

Problem med anledning av de vikande oljepriserna

Vikande oljepriser har gjort att det oljeexporterande landet inte har lyckats genomföra planer på att minska fattigdomen i Ecuador, vilket har lett till kraftig kritik om att politikerna inte har lagt undan pengareserver för landets eventuella kriser. Detta i kombination med anklagelser om politisk korruption har lett till spekulationer om att Ecuador, liksom Peru och Argentina, skulle kunna rösta fram ännu en konservativ regering i Sydamerika.

Tolv miljoner människor förväntades rösta i presidentvalet i Ecuador.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.