Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lena Sundström om krisen: Fruktansvärt

Lena Sundström berättar för Expressen.se om krisen i äktenskapet.
Foto: Sara Strandlund, Cornelia Nordström

Journalisten Lena Sundström, 41, har bevakat Sverigedemokraterna, skrivit en uppmärksammad bok om Danmark och gjort sig känd för att vara frispråkig. 

Nu är hon programledare för "Kalla fakta" i TV4, sedan Lennart Ekdal hoppade av under dramatiska former. 

I en intervju med Expressen.se berättar hon om hur det är att leva med hat och ständiga hot och om krisen i äktenskapet med Bo Kaspers sångare, Bo Sundström, som nästan knäckte förhållandet. 

– Det var det absolut mest fruktansvärda vi båda har gjort, säger Lena Sundström, 41. 

Kaféet i centrala Stockholm är inrett i retrostil med vita kaklade väggar. Här träffar vi journalisten och författaren Lena Sundström under en av hennes få lediga dagar. 

Varje söndag syns hon som programledare för "Kalla fakta" i TV4. Kvällens program handlar om drönare som Saab varit med och tagit fram och Lena Sundström är mycket engagerad i avslöjandet.  

– Jag är väldigt intresserad av frågor som är internationella. Det här spänner över hela världen: Pakistan, New Mexiko och Norrbottens inland, där det faller ner skrot från himlen för att man testkör över Norrbotten, säger hon. 

När Lennart Ekdal i vintras valde att sluta som programledare fick Lena Sundström frågan om att ta över programmet, som hon ledde mellan åren 2005 och 2007. I efterspelet kring avhoppet valde Lennart Ekdal att öppet gå ut och kritisera TV4. 

Det här "ståhejet" kring att Ekdal slutade och du kom in. Blev det jobbigt för dig?

– Nej. Det är väldigt coolt mellan oss. Jag har ju jobbat på TV4 länge och känner alla i huset. Det hade nog varit jobbigare om jag hade varit ny. Jag kände inte för fem sekunder att det handlade om mig. 

Lena Sundström har varit tillsammans med sin make Bo Sundström, sångare i Bo Kaspers orkester i 20 år. Förra året släppte bandet skivan "Du borde tycka om mig" som handlade om förhållanden och kom att kallas för en "skilsmässoskiva". 

Vad har du och Bo för relation nu? Ni skilde er?

– Nej vi har aldrig skilt oss. Men vi hade absolut en kris men den var ganska snabbt övergående. 

Vad var det som gjorde att ni tog er ur den?

– Vi har bestämt att vi inte ska snacka om det för det blir så fel när man inte sitter båda två och pratar om det. Men det är väl bara en sak som gör att man tar sig över en kris och det är kärlek. Råkärlek. Jag är väldigt kär i min man och jag tror att han är väldigt kär i mig och det har vi alltid varit, så krisen handlar inte om det. Det handlade mer om.... Vi har ju varit ihop sedan jag var 21 år och han 31 år. Man måste rensa ut i garderoben. 

Så "skilsmässoplatta" var lite överdrivet?

– Det var en krisplatta, säger Lena och skrattar. 

Det måste ha varit jobbigt ändå när man varit tillsammans så länge?

– Ja det var det absolut mest fruktansvärda vi båda har gjort, säger Lena och tar ett bett av sin frukostsmörgås. 

Lena Sundström har hittills gett ut tre böcker. I den senaste, "Världens lyckligaste folk - en bok om Danmark", drog hon paralleller mellan Dansk Folkepartis framfart i Danmark och Sverigedemokraternas uppgång här hemma. Hennes politiska engagemang har gjort att hon har väckt ilska i vissa grupper. 

– Det har varit incidenter med hatgrupper som man har efter sig och det har varit saker som har varit jobbiga.  Allt det som det skrivs om ibland att folk har varit med om har också jag varit med om. 

Lena Sundström vill inte mer detaljerat berätta om vad som har hänt, och det syns tydligt att hon blir besvärad när frågan kommer på tal. 

Hur står du ut med allt elakt egentligen?

– Jag har blivit jätteavtrubbad. Jag har visat upp grejer för mina chefer och de har nästan börjat gråta över vilken skit man får när man själv inte känner något alls. Det är som att man skrattar lite när man slänger fram det. Det får man också kämpa med. Det är ett jobb man får göra med sig själv, att man inte får bli allt för avtrubbad. 

Du fyllde 40 förra året. Ha du drabbats av någon ålderskris?

– Ja, fet ålderskris. Det var existentiell ångest. Det är helt okej att bli äldre för jag får göra så mycket roliga saker, men kriserna handlar om "Hur går jag vidare?" Är det kyrkogården nästan?  

I augusti kommer Lena Sundströms fjärde bok "Spår" ut. 

– Den handlar om journalistik. Den är skriven som en roman, men den är baserad på fakta. 

Vad drömmer du om att få göra som du ännu inte har gjort?

– Att göra en fullängsdokumentär som skulle kunna gå upp på bio. Vad den skulle handla om? Det spelar mindre roll, bara något spännande. 

Lena Sundström om...

... hur det politiska engagemanget började

– Det låter sjukt lillagammalt, men mamma som var sjuksköterska, men väldigt intressera av böcker, läste Stig Dagerman för mig när jag var ganska ung. Jag visste tidigt att jag ville bli journalist. I skolan när vi hade varit på studiebesök sa fröken alltid: Jag gissar att Lena var den som ställde alla frågor. När jag gick i sjuan, tror jag att det var, läste jag en bok om Hiroshima och efteråt skrev jag en debattartikel i Kristianstadsbladet som publicerades på ungdomssidan.

... att inte vilja söka sina biologiska rötter i Sydkorea

– Jag har funderat på det, är det något jag har förträngt? Jag lämnades i en korg på en trappa till ett barnhem. Det låter ju väldigt dramatiskt och romantiskt. Men för mig är det på samma sätt som om man är född på BB i Piteå eller Sundsvall och sedan växer upp i Skåne. Då har man väldigt lite koppling till Norrland. Man hamnar där man hamnar. Jag tycker att biologin är överladdat för många.

... sända live

– Jag är inte nervös, där är man så extremt rutinerad. Däremot, och det är väl delvis en gammal "duktiga flickan"- grej och delvis att jag fortfarande identifierar mig med den skrivande världen, vill jag fortfarande vara extremt pålöst och ha koll på grejerna. Jag har blivit mer varse ju äldre jag har blivit att jag är ett kontrollfreak när det gäller mitt jobb, men inte privat. Jag är petig helt enkelt och jag vet hur jag vill att det ska vara.

FAKTA

Ålder: 41 år

Bor: Stockholm

Familj: Maken Bo Sundström och två barn.

Gör på fritiden: Jobbar, läser och fotograferar. "Sedan älskar jag att kolla på film. Jag gillar snygga filmer".

Pappa var: Jobbade på personalkontor i kommunen.

Mamma var: Sjuksköterska

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.