Lena Olsson (V) kräver sanningskommission

Publicerad
Vänsterpartiets representant i justitieutskottet, Lena Olsson, står fast vid sitt krav om att en sanningskommission bör tillsättas angående uppgifterna om kungen.
Hon säger att det finns många obesvarade frågor.
- En sanningskommission ska ju titta och prata med andra också, säger hon till Expressen.se.
Efter att uppgifterna om att kungens vänner ska ha haft samröre med kriminella kom fram krävde Lena Olsson (V) en sanningskommission för att reda ut vad som stämmer. Måndagens intervju påverkar inte hennes krav:
– Han förnekade ju allt och då tycker jag att det är konstigt att kungen inte gjort det här tidigare, om det var så här enkelt, säger hon.
Lena Olsson har ställt en skriftlig fråga till statsminister Fredrik Reinfeldt om han är beredd att tillsätta en sanningskommission. Statsministern har i sin tur överlämnat frågan till justitieminister Beatrice Ask (M).
– Jag tror inte att det skulle vara svårt att få till en sanningskommission, svenska folket vill nog veta, säger Lena Olsson.

"Snäll intervju"

Tillsammans med advokaten Steen de Geer skrev hon i förra veckan en debattartikel som bpublicerades i Expressen. Där föreslog de hur formen för en sanningskommission skulle kunna se ut. De skriver att den bör bestå av "betrodda samhällsmedborgare" och ledas av en hög jurist.
– Intervjun som gjordes i dag var väldigt snäll tycker jag. Och det var väldigt vaga svar. Det påverkar inte på något sätt kravet på en sanningskommission, säger Steen de Geer till Expressen.se och fortsätter:
– Det var mycket fokus på Anders Lettström, men det finns ju andra saker. Tommy Lindströms hot mot förläggarna till exempel, det finns fortfarande obesvarade frågor.
Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly har också han krävt att kungen ska lägga "korten på bordet".  Han välkomnar att han nu låtit sig intervjuas.
– Det är något helt annat än kommunikéer via pressmeddelanden som varit det sätt hovet kommunicerat på tidigare, säger han till TT.

"Inte vana vid granskning"

Han anser fortfarande att det tog väl lång tid innan svaren kom.
– Det var mindre lyckat och det beror på att kungahuset inte är vant vid granskning. De är vana vid underdånighet från både medborgare och medier. Det är dags för kungahuset att inse att de är den största bidragstagare som landet har med 122 miljoner i apanage varje år och att det finns anledning för skattebetalarna att kräva insyn och öppenhet både kring hur ekonomin hanteras men också kring hur kungafamiljen sköter sina uppgifter, säger Lars Ohly, till TT och fortsätter:
– Jag hoppas att den här öppenheten, som kom lite sent, ändå är början på en annan strategi än den kungahuset haft tidigare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag