Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lena Nymans livslånga kärlek: Alla föll som käglor

Lena mötte Janne när hon besökte Jämtland med bästa vännen Viveka Seldahl som var Jannes kusin.
Foto: PRIVAT
Storstjärnan Lena Nyman var älskad och hyllad av svenska folket. Men levde hårt och snabbt – och bröts ned av ätstörningar och tablettmissbruk.
Foto: BERNT-OLA FALCK

Den salta bönan från Stockholm och den store starke timmerflottaren från norr.

Det fanns många män i Lena Nymans liv, men Janne Seldahl från Jämtland var hennes livslånga – och för många okända – kärlek.

En fast punkt och en tröst för den ofta hårt pressade och utnyttjade storstjärnan, vars liv skildras i den nya filmen ”Lena”.

”Den ende man jag någonsin har älskat”, skriver Lena Nyman i sin dagbok.

– En livslång vänskap och kärlek, säger Janne Seldahl till Expressen.

Jan ”Janne” Seldahl, 76, i den lilla byn Överammer i Jämtland var den stora kärleken i Lena Nymans liv. Han var den trygga punkten dit hon alltid kunde återvända från det hårda trycket i artistvärlden och storstaden.

Den hyllade skådespelaren firade stora triumfer på scen och film ­– alltifrån sexskandalen kring filmen ”491” till familjesuccén ”Ronja Rövardotter” – men betalade ett högt pris för att klara karriärens krav. Ätstörningar, bantningshysteri, tablettmissbruk, alkohol och män som utnyttjade henne. Med Janne kände hon lugn och harmoni, enligt samstämmiga uppgifter, också i hennes egna dagböcker.

– Hon älskar verkligen timmerflottaren Janne. Han är ett parallellt universum. Det är två världar hon växlar mellan, men hon får inte ihop världarna, säger regissören Isabel Andersson vars nya dokumentär ”Lena” lyfter fram spänningen mellan den folkkära skådespelarens liv som konstnär och privatperson.

Pensionär i Jämtland

Janne Seldahl medverkar i filmen ”Lena”.
Foto: BRF
Janne Seldahl som ung.
Foto: PRIVAT
Dokumentärfilmen om Lena Nyman kan nu ses på bio.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN

Janne Seldahl är i dag pensionär hemma i Överammer i Ragunda kommun i Jämtland, nära Indalsälven där han jobbade som timmerflottare när han lärde känna Lena Nyman i mitten av 1960-talet. Han medverkar i den nya filmen och berättar också för Expressen om deras långa relation.

– Lena betydde mycket för mig och jag betydde väldigt mycket för henne. Hon hade mig som fast punkt. Det var både livslång vänskap från det vi var i 20-årsåldern och kärlek för att vi tyckte så väldigt bra om varandra, säger Janne.

– Det fanns män i Lenas liv, en hel skur av män. Hon var omtyckt, alla män föll som käglor kring henne. Hon var inte bara söt och charmig, hon var också snäll och talade aldrig illa om människor, säger han och fortsätter:

– Hon tyckte om mig för jag var inget kräk som många andra. Det fanns män som utnyttjade henne.

Kritisk mot Sjöman

Han är kritisk mot bland andra regissören Vilgot Sjöman som ”upptäckte” Lena Nyman och som hon hade en lång privat relation med. Filmen ”Jag är nyfiken – gul” spelade in mångmiljonbelopp bara i USA medan Lena bara fick 35 000 kronor i gage, ”en spottstyver”, säger han. Också Lena Nyman, som dog 2011, har i intervjuer genom åren talat om filmbolagets ”svek”.

Regissören Vilgot Sjöman och skådespelaren Lena Nyman prisades för sina respektive insatser i filmen ”Jag är nyfiken – gul”.
Foto: BO SCHREIBER / TT NYHETSBYRÅN
Mot Börje Ahlstedt i ”Jag är nyfiken – gul”.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL/REX/IBL
Filmen ”Jag är nyfiken – gul” från 1967 spelade in mångmiljonbelopp.
Foto: LARS NYBERG

Lena och Janne träffades första gången en sommar i mitten av 1960-talet. Då var Lena med bästa kompisen Viveka Seldahl – också hon elev på Dramatens elevskola och senare framgångsrik skådespelare samt sambo med Sven Wollter – på besök hos Vivekas släktingar i Överammer. Där mötte hon Vivekas kusin Janne och de båda ungdomarna fattade tycke för varandra.

”Janne (19 år) sprallig o tossig, typiskt omedveten, charmig. Lugn, inte alls som en 19-åring i Sthlm”, skriver Lena i sin dagbok som citeras i boken ”Jag vill ju vara fri – En bok om Lena Nyman” (2013) av Annika Persson. Hon finner ro och kan ligga och titta på honom i timmar och bara njuta, enligt dagboken.

 – Jag lärde känna henne när hon var här med Viveka. De var goda vänner, säger Janne.

Lena Nyman och Janne Seldahl blev blixtkära i varandra.
Foto: PRIVAT
Janne Seldahl och Lena Nyman.
Foto: PRIVAT
Janne och Lena tältade och fiskade, en stark kontrast mot filmstjärnans hektiska liv.
Foto: PRIVAT
Bästa kompisen Viveka Seldahl med sin blivande man Sven Wollter.
Foto: MICHAEL BRANNÄS / BONNIERARKIVET TT NYHETSBYRÅN

”Ingen kändismänniska”

Han berättar att Lena Nyman skyddade honom från att exponeras eftersom hon förstod att han är ”ingen kändismänniska”. Så han höll sig bokstavligen utanför rampljuset och i kulisserna.

Men förklarar att han satt med på generalrepetitioner och kände många som arbetade på Dramaten.

Janne säger att Lena ofta hälsade på i Överammer på 1960-talet när hon var ledig. Och att hon var mycket hos honom när filmen ”Jag är nyfiken - gul” spelades in i relativt närbelägna Strömsund. Vänskapsrelationen fortsatte också när han var gift, ”då kunde hon komma förbi någon gång”.

Han berättar att de hade timslånga telefonsamtal och att de brevväxlade. Under en period avtar kontakterna, men på 1990-talet finner de varandra igen.

– Av en slump är Lena ensam hemma hos Viveka Seldahl och Sven Wollter när Janne ringer och hon svarar. Relationen tar ny fart, en andra andning men på ett annat sätt än tidigare. En enorm tur att hon tar telefonen, det finns något väldigt vackert i det, säger Isabel Andersson.

Fick brev från hunden

Janne Seldahl visar bilder i filmen.
Foto: BRF
Bilder hemma på Janne Seldahls bord.
Foto: BRF

I filmen sitter Janne med en hög brev och bilder framför sig på bordet. Han läser ur brev och visar gamla foton. För Expressen berättar han att han till och med fick brev från Lenas älskade hund Kaxe, dvärgschnauzern som betydde så mycket för henne.

– Lena skrev långa brev i Kaxes namn. Hon visste att jag var intresserad av hundar, hade jakthundar och jagade älg. Så hon berättade att också Kaxe hade visat sig på styva linan som jakthund. Han hade varit ute i Berzelii park och smugit på fåglar, säger Janne.

– Vi hade kontakt fram till de sista svåra åren efter det att Kaxe blev överkörd. När hon miste hunden blev det mycket svårt för henne. Hon hade bara sorgen och sjukdomen kvar, säger han.

Med hunden Kaxe 1996.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Lena Nyman gick bort 2011.
Foto: MAGNUS HALLGREN / DN TT NYHETSBYRÅN
Lena Nyman anno 1975.
Foto: ARNE JÖNSSON / DN TT NYHETSBYRÅN
Lena Nymans privata material lämnades till teatersamlingarna vid Statens Musiksamlingar. Här ett brev till regissören Ingmar Bergman.
Foto: ALEXANDER DONKA

Janne Seldahl nämns ofta i Lena Nymans dagböcker genom åren. Från tiden för det första mötet fram till flera decennier senare. I filmen citeras flera av hennes dagboksanteckningar.

”Jag tycker så hemskt mycket om Janne. Han är så söt och han pratar så himla rart. Jag har aldrig haft det så bra med någon som med Janne. Och jag undrar om jag kommer att ha det med någon annan”, skriver hon.

Försöker flytta till Stockholm

De gör ett försök med att han ska flytta till henne i Stockholm, men det fungerar inte:

”Jag krisade ihop lite. Den neurotiska Stockholms-Lena kom i konflikt med den andra Lena. Jag har en tillvaro där Janne inte alls går in.”

När de är äldre försonar hon sig med tanken att de aldrig hade ett fast förhållande – och tycker att detta är bra för annars hade Janne aldrig fått barn.

Foto: STELLA PICTURES/DDP
Foto: STELLA PICTURES/DDP
Foto: FOLKE HELLBERG / DN
Foto: STELLA PICTURES/DDP

”Jag träffade i går min enda och stora kärlek. Vithårig och magrare än när vi kände varandra. Han är den ende man jag någonsin har älskat och jag älskar honom fortfarande … Men jag är glad att det har gått som det har gått mellan oss. Med mig hade han aldrig fått något barn.”

– Janne var inte hennes överordnade, han kunde inte ge henne roller. De som utnyttjade henne och andra kvinnor var manliga chefer. Det var mer regel än undantag att unga skådespelare förväntades ligga med sina chefer, regissörer, producenter, säger Annika Persson, författare till biografin ”Jag vill ju vara fri – En bok om Lena Nyman”.

– Hos Janne har hon en plats där hon slipper pressen. Han har inte något syfte, han har ingen nytta av henne, säger hon.

”Inget offer”

Isabel Andersson debuterar som regissör med filmen ”Lena”.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT NYHETSBYRÅN

Regissören Isabel Andersson vill inte porträttera Lena Nyman som ett offer. Hon beskriver henne som ”oerhört mångfacetterad, rik och komplex, en stor konstnär och fantastisk skådis som präglat kulturarvet”.

– Hon levde ett intensivt liv och var självförbrännande i båda ändar. Det är vanligt hos manliga konstnärsgenier, men hon fick betala ett högt pris för att hon var kvinna, säger Isabel Andersson.

– Jag vill inte porträttera henne som ett offer. Det inte svart och vitt, det är mera komplicerat. Olika män utnyttjade henne, samtidigt krossade hon många hjärtan, säger hon.

Lena Nyman med skådespelaren Tomas Pontén.
Foto: BONNIERARKIVET TT NYHETSBYRÅN
Lena Nyman med trubaduren Rune Andersson.
Foto: KENNETH JONASSON
Lena Nyman med regissören Vilgot Sjöman.
Foto: GÖRAN BLOM

Lena Nyman hade en rad relationer med män, enligt egen och andras utsago. Bland dem ett långt förhållande med regissören Vilgot Sjöman. Hon levde också tillsammans med en bankman och var under den perioden hemmafru i en villa i Danderyd. Senare var hon gift med trubaduren Rune Andersson och sambo med skådespelaren Tomas Pontén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.