Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lena hittade flaskpost – med gripande budskap

Lena Jacobsson var på promenad med sin väninna när de hittade flaskposten längst stranden. Foto: Privat
Brevet är skrivet på ungerska och handlar om en son som gått bort. Foto: Lena Jacobsson

Lena Jacobsson var ute på promenad med en vän längs med strandkanten på västra Gotland när hon fick syn på en flaskpost. 

Med hjälp av främlingar på Facebook som översatte brevet från ungerska fick hon veta att det var en mamma som skrivit ett hjärtskärande brev till sin förlorade son. 

– Det var väldigt berörande. Vi vill skicka hennes budskap vidare, med en hälsning från oss, säger Lena. 

I tisdags var Lena Jacobsson, 58, och hennes granne ute på promenad nära sina hem i Fröjel på västra Gotland när de plötsligt fick syn på en flaska som låg längs med strandkanten. 

När de tittade närmare såg de att det låg en bit aluminiumfolie i flaskan, så de öppnade korken och vecklade ut folien, som visade sig fungera som skydd för ett handskrivet brev. 

– Vi kunde inte förstå språket, till en början trodde vi att det var ryska. Men tillsammans med brevet låg också en bild på en ung man och vi förstod snabbt att det var en mamma som saknade sitt förlorade barn. Det kändes så klart väldigt sorgligt, säger Lena Jacobsson. 

Fick hjälp med översättning

Eftersom de inte förstod brevet lade hon ut bilder på sin Facebook. En granne till henne delade det då vidare i en Facebookgrupp med tusentals medlemmar – som gärna hjälpte till att hitta svar på vad brevet handlade om. 

– Responsen var enorm. Det tog tio minuter, sen hade vi svaret. Det var en tjej som kunde ungerska som berättade att det var en mor som förlorat sin son och som nu skrivit till honom, säger Lena.

Översättningen:

”Min älskade son [hans namn]. Låt dessa rader av smärta, som aldrig försvinner, alla kära mammor som har förlorat sitt barn. Res på havet i en evighet. För du kommer aldrig att dö, för mig kommer du att leva för alltid. Din kära mamma.” 

Brevet är skrivet på ungerska och handlar om en son som gått bort. Foto: Lena Jacobsson

Ska lämna tillbaka flaskan 

 Brevet är skrivet på ungerska, men varifrån mamman eller sonen kommer framgår inte. Den enda informationen som finns på brevet är att sonen blev 25 år gammal. Men brevet får Lena att spekulera.

– Mamman kanske kommer från Ungern och har lämnat flaskan i vattnet så det hamnat här på Gotland, eller så bor hon i Sverige. Oavsett var det en väldigt fin och sorglig text. Hur han omkommit framkommer inte, men det väcker tankar att den ligger i havet, säger hon.  

Ingen med det namn och födelseår som står på brevet finns i Skatteverkets register. 

Lena och hennes väninna planerar att själva lägga ett brev bredvid mammans där de berättar att de hittat meddelandet och delar sorgen, som en gest.

– Det var väldigt berörande. Vi vill skicka hennes budskap vidare, med en hälsning från oss, säger Lena och fortsätter:

– Jag vet ju inte var hon finns i världen och vad hon bor eller vad hon tänker kring uppmärksamheten. Samtidigt kan det varit hennes mening att nå ut till andra med sina känslor. 

Lena blev förvånad över det stora engagemanget från andra på Facebook. Foto: Privat

Att flaskposten och dess innehåll väckte så stort engagemang hade Lena inte kunnat ana. 

– Man blir förvånad över hur fort saker sprider sig. Det är både skrämmande och fantastiskt. Från att jag la upp på min privata Facebook så tog det tio minuter att få hela texten översatt. Jag trodde absolut inte att det skulle bli någonting, säger hon.