Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lena Hallengren: Sverige ligger inte efter i vaccinplaneringen

Sverige har tecknat fyra avtal med olika vaccintillverkare: Johnson & Johnson, Pfizer, Astra Zeneca och Curevac.
Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilden visar vaccination av säsongsinfluensa.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett vaccin mot covid-19 kommer att godkännas inom en snar framtid – men ännu vet ingen exakt hur vaccineringen ska gå till i landets regioner.

Socialminister Lena Hallengren oroas inte över att Sverige skulle ligga efter andra länder i processen – tvärtom.

– Sverige är ett land som är vant vid att vaccinera. Det finns länder som inte alls har den typen av strukturer, säger hon.

Frågorna kring vaccinet är många, och just nu är svaren få.

Ingen vet ännu vilket vaccin som kommer att godkännas först, om det finns grupper det är mer eller mindre effektivt för, i vilka volymer det kommer att levereras till Sverige eller i vilka intervaller, eller hur vaccineringen rent praktiskt kommer att utföras i regionerna.

– Det är väldigt komplext. Man måste förstå att det å ena sidan är enkelt att vaccinera, det är något som Sverige är vana vid, å andra sidan vet vi inte vilket vaccin som kommer att bli godkänt och hur det då ska hanteras, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Det är vaccinsamordnarens ansvar att förhandla och teckna avtal med vaccintillverkare. Det är Folkhälsomyndighetens uppgift att distribuera ett godkänt vaccin till regionerna. Det är regionernas ansvar att distribuera det i regionen, och vaccinera allmänheten.

Vilket ansvar har du och regeringen?

– Till exempel att det inte får vara beroende på var i landet man bor som avgör om man får vaccin eller inte. Det handlar inte om vilken region som köper in mest, det är inte något annat än behovet som styr det här. Därför är de nationella prioriteringar som vi gjorde viktiga, där man tänker ut i vilken ordning vi vaccinerar eftersom vi vet att vi inte kommer kunna vaccinera alla samtidigt.

Lena Hallengren: Sverige inte efter i planeringen

Just nu räknar Sverige med ett godkänt vaccin i januari. Samtidigt säger biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog att invånarna i Skaraborg inte ska räkna med att vaccineringen kommit i gång på riktigt förrän tidigast i februari. Det rapporterar P4 Skaraborg.

– Jag tror inte att jag ska recensera smittskyddsläkaren i Skaraborg. Jag är väldigt angelägen, och det är Folkhälsomyndigheten och alla andra också, om att vi ska vara redo som land att kunna börja vaccinera och börja förbereda sig. Men man vill kanske inte heller ge en bild av exakt när man kan vaccinera sig, vi skulle ju kunna få en väldigt liten leverans. Det handlar kanske mer om när de flesta kan vaccinera sig.

Medan andra europeiska länder har mer uttalade planer för var man ska vaccinera, när man ska vara redo, och hur många som kommer kunna vaccineras per dag, är det inte lika tydliga bud i Sverige. Men för Lena Hallengren finns det ingen oro kring att Sverige skulle ligga efter i planeringen.

– Jag tycker det är olyckligt om vi sätter en sån bild. Sverige är ett land som är vant att vaccinera. Det finns länder som inte alls har den typen av strukturer utan som kanske går till sin husläkare sen får man vaccinera sig. Då behöver man kanske ha andra system just nu för att kunna vaccinera fler.

– Vi är väldigt noga med att inte ge ett svar som vi inte är helt säkra på att vi kan hålla, det kan ibland kanske vara olika sätt i hur man informerar.

Luktsinnet kan förbättras efter covid-19

Forskaren: Därför slår covid-19 ut luktsinnet – och därför kan det återkomma bättre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.