Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fem nya dödsfall – 5813 döda i corona

För patienter som avlider på sjukhus med covid-19 är det i ungefär 15 procent av fallen inte covid-19 som är dödsorsaken, enligt en ny genomgång i Region Östergötland.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNIKA BYRDE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Johan Carlson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
På akuten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge där flera coronapatienter vårdats.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Lokala utbrott av coronaviruset kan komma att kräva lokala råd och begränsningar.

Även munskydd kan bli aktuellt.

– Vi kan komma att skärpa råden lokalt, i särskilda geografiska områden, då kan även munskydd ha ett värde under en övergångstid, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under dagens pressträff.

Samtidigt vill norska Folkehelseinstituttet ta bort karantänsregler för flera regioner i Sverige.

Socialminister Lena Hallengren (S) inleder tisdagens pressträff med att säga att coronapandemin är den allvarligaste samhällskrisen i Sverige i modern tid.

Hallengren berättar vidare om de tre scenarior om framtida smittspridning. Utifrån dessa har myndigheter fått i uppdrag att bedöma vad som behöver göras för att stärka landets förmåga att hantera framtida utbrott.

– För lokala utbrott krävs lokala råd eller lokala begränsningar av allmänna sammankomster. Även restriktioner kan komma för någon som bor med någon som har covid-19, säger Hallengren.

”Munskydd kan ha ett värde”

Johan Carlson meddelar att Folkhälsomyndigheten kommer återkomma gällande eventuella rekommendationer och restriktioner på lokalnivå och till personer som har kontakt med någon som har covid-19.

– Vi kan komma att skärpa råden lokalt, i särskilda geografiska områden, då kan även munskydd ha ett värde under en övergångstid, säger Carlson.

Carlson säger att Sverige har ”en stor verktygslåda” för att hantera nya utbrott, där regler kring karantän ingår.

– Men då pratar vi om stora utbrott, säger Carlson.

Norge vill lätta på restriktioner mot Sverige

Samtidigt kommer den norska Folkhälsomyndigheten, Folkehelseinstituttet, med ett pressmeddelande om att de vill att regeringen tar bort karantänsregler för flera regioner i Sverige. Det handlar om regionerna Örebro, Gotland, Värmland, Västernorrland, Jämtland och Västerbotten.

De vill samtidigt att den norska regeringen inför karantänsregler för Italien, Vatikanstaten, San Marino och Slovenien, skriver Dagbladet.

Se också:

Hårdare coronaåtgärder kan bli möjligt: ”Kan skärpa ordningslagen”
Regeringen öppnar för hårdare coronaåtgärder.
Folkhälsomyndigheten korrigerar sina siffror – tar tillbaka tidigare siffror.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.